Gezonde voeding voorkeur boven eliminatiedieet kinderen met ADHD

Kinderen met ADHD hebben niet minder last van symptomen door een eliminatiedieet dan kinderen met ADHD die de normale richtlijnen voor gezonde voeding volgen. Het eliminatiedieet verwijdert zoveel mogelijk allergenen en triggers uit een eetpatroon. Dit meldt Karakter dat samen met het RIVM en gespecialiseerde diëtisten onderzoek deed naar het eliminatiedieet.

Karakter volgde 84 kinderen met ADHD die vijf weken lang het eliminatiedieet volgden en bijvoorbeeld geen koemelk, gluten of kunstmatige kleurstoffen meer binnenkregen. 35 procent van deze kinderen had minder last van ADHD-symptomen. De helft van de 81 kinderen die een gezond dieet volgde op basis van de richtlijnen goede voeding had een vermindering van symptomen gerelateerd aan ADHD. Volgens Karakter toont dit aan dat gezonde voeding beter werkt dan allergenen en triggers elimineren.

Bij beide diëten hadden kinderen een verbeterde hartslag en bloedruk en minder lichamelijke klachten als hoofdpijn en buikpijn. Kinderen die het eliminatiedieet volgden hadden minder last van slaapproblemen.

Dieetbehandeling

Desondanks is de conclusie dat de kortetermijnresultaten suggereren dat voedselallergie of overgevoeligheid voor bepaalde producten niet samenhangt met de ernst van symptomen bij ADHD. Wel kan het zo zijn dat bij een deel van de kinderen het ADHD-gedrag verergert doordat zij kleine tekorten aan voedingsstoffen hebben. Daarom raden de onderzoekers het gezonde dieet aan die de richtlijnen voor gezonde voeding volgt. Er is meer onderzoek nodig naar het effect van het dieet op de lange termijn om een dieetbehandeling te kunnen opnemen in de behandelrichtlijnen van ADHD.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky