Nederlandse kritiek op eerste pil tegen postnatale depressie

In Amerika is voor het eerst een pil goedgekeurd die vrouwen met een postnatale depressie behandelt. Of Zurzuvae ook op de Nederlandse markt verschijnt is niet bekend, maar de Nederlandse psychiater Mijke Lambregtse, werkzaam bij het Erasmus MC, staat niet meteen te juichen. Of de pil op de lange termijn tegen depressieve klachten werkt is niet bekend, plus het onderzoek voorafgaand aan de markttoelating is gefinancierd door de producent van het medicijn. “Het onderzoek is dus niet echt onafhankelijk geweest.” Dit meldt NOS. 

De producet van de pil Zurzuvae van Sage Therapeutics gaat er vanuit dat vrouwen een grote hormoondip hebben na de bevalling. Lambregtse denkt dan ook dat de pil effectief kan zijn voor vrouwen die een hormonale basis voor hun depressie hebben. Deze vrouwen ervaren ook vaak depressieve klachten rondom de menstruatie.

Fast-track

Naast kritiek op het niet-onafhankelijke onderzoek, is het ook geen langdurig onderzoek geweest. Vrouwen moesten slechts twee weken lang de pil slikken en werden vier weken erna opgevolgd. Of de pil op de lange termijn effectief is, laat het onderzoek dus niet zien. Volgens psychiater Veerle Bergink heeft de Food and Drug Administration (FDA) de pil goedgekeurd vanwege de verkregen fast-track. Het argument: er is geen andere behandeling beschikbaar tegen een postpartum depressie. Bergink stelt echter dat er genoeg andere behandeling zijn tegen een postnatale depressie die ook effectief zijn. Plus: “De FDa heeft het niet goedgekeurd voor de behandeling van een depressie buiten de kraamtijd. Dat zegt wel genoeg over de algemene werking als antidepressivum: dat het niet goed genoeg is.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky