Utrecht wil mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar maken

De campagne ‘Unbox jezelf’ om aandacht te krijgen voor mentale gezondheid onder jongeren (tussen de 14 en 24 jaar) is van start gegaan. Met deze campagne wil de gemeente het thema mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar maken. Ook de mensen die om jongeren heen staan worden onder de noemer ‘Unbox een ander’ gewezen op de rol die zij kunnen hebben om jongeren te helpen als het nodig is. Dit meldt de gemeente Utrecht.

 

Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid en Onderwijs): “De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. In onderzoeken in Nederland en in Utrecht geeft een vijfde van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar aan last te hebben van somberheid en angst en meer dan de helft van de jongeren last van prestatiedruk en stress. De gevolgen van corona en de toenemende zorgen over het klimaat en toekomstzekerheid helpen hierbij niet. Dat is echt een groot probleem waar we met deze campagne aandacht voor vragen.”

Bewustwording

Met het lanceren van deze campagne ‘Unbox jezelf’ en ‘Unbox een ander’ wil de gemeente Utrechtse jongeren er bewust van maken dat het normaal is dat je je af en toe niet goed voelt en dat je daarover mag praten. Praten kan helpen om uiteindelijk ernstigere problemen te voorkomen en de vraag naar professionele ondersteuning verminderen. Naast de mentale gezondheid van jongeren in het algemeen gaat de campagne ook over prestatiedruk en eenzaamheid.

Via www.utrecht.nl/unboxjezelf worden jongeren gewezen naar tips en laagdrempelige vormen van ondersteuning in de stad die erop gericht zijn om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen en naar andere plekken waar jongeren terechtkunnen.

Toolbox

In Utrecht is de campagne vanaf 27 september te zien op onder andere social media en bij abri’s in de stad. Ook worden scholen en andere partners in de stad gevraagd om de campagne zichtbaar te laten zijn op hun locaties en aandacht aan dit onderwerp te besteden. Verder wordt een toolbox gemaakt met en voor scholen en hun kernpartners om de mentale gezondheid van jongeren ook op school bespreekbaar te maken.

Door: Nationale Zorggids