Percentage rokers binnen ggz veel hoger dan gemiddeld

Terwijl in Nederland gemiddeld 1 op de 5 mensen rookt, is dit in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gemiddeld meer dan de helft. Dit komt niet alleen doordat cliënten met mentale gezondheidsklachten vaker roken, maar ook omdat medewerkers binnen de sector dit doen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Gezonde leefstijl binnen ggz van cruciaal belang

Volgens Aukjen Niewijk en Petra Reulings, inspecteurs bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, sterven mensen die roken gemiddeld tien jaar eerder dan mensen die niet roken. Binnen de ggz sterven mensen gemiddeld genomen zelfs 25 jaar eerder. Het is volgens hen dan ook van cruciaal belang om rokers in de ggz actief te wijzen op de gezondheidsrisico’s. Daarbij zouden professionals binnen de ggz ook vaker hun cliënten moeten wijzen op de werking van roken op hun medicatie en/of mentale problemen. Niewijk meldt ook dat er informatie beschikbaar is dat duidt op een vergrote kans op een latere depressie als men rookt.

Er staat nog veel te doen voor de ggz

Alhoewel veel instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg inmiddels een rookvrij beleid handhaven, zijn er nog steeds veel stappen te maken. Zo zou er nog te weinig aandacht zijn voor ondersteuning om cliënten en medewerkers in de ggz te helpen met stoppen met roken. Alleen door samenwerkingen aan te gaan met een huisarts, vitaliteitscoach of roken-coach kan de ggz in 2025 rookvrij zijn.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer