EMDR Nederland waarschuwt voor ongekwalificeerde therapeuten

Om mensen met EMDR te mogen behandelen, moet een psycholoog of therapeut een officiële erkenning van de Vereniging EMDR Nederland (VEN) krijgen door te voldoen aan de vooropleidingseisen en het volgen van een speciale opleiding. Deze opleiding duurt inclusief supervisie ongeveer 4 jaar. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat er echter tientallen opleiders zijn die niet door de VEN zijn goedgekeurd en dus ongekwalificeerde therapeuten en coaches op de markt brengen. De VEN trekt aan de bel en eist dat professionals die niet gekwalificeerd zijn voor het behandelen met EMDR, daar direct mee stoppen. Dit meldt Pointer. 

De voorkeursbehandeling bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS ) of andere vorm van trauma is EMDR. Het is een bewezen effectieve behandeling die ook nog eens kan helpen bij angststoornissen, eetstoornissen en depressies. Sessies zijn zwaar en vragen van de patiënt om terug te denken aan de meest traumatische gebeurtenis van hun leven. Tegelijkertijd moeten ze met hun ogen de vinger van de behandelaar volgen. Een alternatief die in coronatijd is ontwikkeld is het tikken met de stok op de benen terwijl de patiënt de ogen juist gesloten heeft. De behandeling zorgt ervoor dat het werkgeheugen van de hersenen overbelast raakt en de spanning van het trauma zich langzaamaan terugtrekt.

Beunhazen

Wordt EMDR verkeerd ingezet, dan kan een patiënt juist last krijgen van ergere klachten. Volgens bijzonder hoogleraar Ad de Jongh, die EMDR naar Nederland haalde, zijn therapeuten en coaches die niet bezitten over de juiste papieren beunhazen. Immers, om een erkend EMDR-therapeut te zijn, moet iemand voldoen aan strenge vooropleidingseisen en een speciale 4-jarige opleiding volgen. Sommige opleiders bieden echter tweedaagse trainingen aan die volledige kennis van EMDR (eye movement desensitisation and reprocessing) beloven. Op het internet zijn hier tientallen aanbieders van te vinden. VEN-voorzitter Jiska Wijermans stelt echter dat het onmogelijk is om in een paar dagen te leren EMDR goed toe te passen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky