Veiligheid GGZ Etten-Leur in het geding na steekincident met dodelijke afloop

Vorige week verscheen in het nieuws dat er een rechtszaak tegen een bewoner van een ggz-instelling in Etten-Leur werd gevoerd. Deze bewoner had namelijk zijn zogenoemde ‘zuipmaatje’ of ‘drinking buddy’ om het leven gebracht in maart. Sindsdien heerst er in Etten-Leur veel onrust. Inwoners willen dat de politie, burgemeester en wethouders actie ondernemen. Nog liever gisteren dan vandaag, zo blijkt uit berichtgeving van PZC.

Klachten over en incidenten bij ggz-locaties in Etten-Leur

De zorgen om de veiligheid bij de ggz-locaties in Etten-Leur zijn niet nieuw. Zo stromen er al jaren klachten binnen over personen die betrokken zijn bij een steekincident met dodelijke afloop en zou er een bewoner zich al meerdere keren geprobeerd hebben om zich in de brand te steken. Daarnaast klagen omwonenden regelmatig over het geschreeuw en het vijandige en agressieve gedrag van de bewoners naar de buitenwereld.

Waar is het misgegaan?

Met name de raad van Ons en Leefbaar Etten-Leur uit hun zorgen gericht aan politiek Etten-Leur. Zo schreef VVD-fractieleider de Jager een brief aan de burgemeester en wethouders (B&W) met de vraag: ‘Hoe is het mogelijk dat personen regelmatig in de gelegenheid zijn om zichzelf en hun omgeving in gevaar te brengen?’. Ook de fractievoorzitter van Ons Etten-Leur vraagt zich af waar het is misgegaan dat dit soort praktijken de kop opsteken. Een antwoord hebben de fractieleider en -voorzitter nog niet, want daar reageert het college eerst enkel schriftelijk op.
 

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer