Miljoenenverlies voor Vigo Groep, maar adviseur blijft zakken geld ontvangen

Vigo Groep, een jeugdzorg- en ggz-organisatie uit Nijmegen verwacht dit jaar een verlies van zeker 8,7 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Jolande Tijhuis investeert volgens Follow the Money miljoenen euro’s in een project van een van haar adviseurs, terwijl werknemers met hoge werkdruk en personeelstekorten te maken hebben. Dit meldt FTM.

Afgelopen mei ging Tijhuis samen met directieleden, bestuurders en haar adviseur Batian Nieuwerth op ‘workation’ op Ibiza. Daar deden ze naast flink vergaderen ook aan yoga, zwemmen en genieten van maaltijden gemaakt door en privékok. De kosten van 20.000 euro komen op rekening van de Vigo Groep. Uit interne documenten in handen van FTM blijkt echter dat het financieel helemaal niet zo goed  gaat met de aanbieder van jeugdzorg, ggz en forensische zorg in het zuiden en oosten van Nederland. Dit jaar wordt een verlies van 8,7 miljoen euro verwacht.

6,4 miljoen voor adviseur

Adviseur Nieuwerth heeft met zijn twee bedrijven zeker 6,4 miljoen euro ontvangen van de Vigo Groep. Nieuwerth is de rechterhand van Tijhuis op zakelijk vlak, maar ze zijn ook samen eigenaar van een appartement in Amsterdam. De dochter van Tijhuis is de algemeen directeur van een van zijn bedrijven. Hij heeft op persoonlijke titel honderdduizenden euro’s bij Vigo gedeclareerd voor advieswerk.

Problemen bij Pactum

De gesloten instelling van Pactum in Zetten, onderdeel van Vigo Groep, staat ondertussen onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De zorg blijkt er flink ondermaats te zijn, er is onvoldoende bekwaam personeel en jongeren krijgen te vaak vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Ook het bestuur krijgt een onvoldoende, mede vanwege de financiële positie. Vakbond FNV heeft de indruk dat mensen die onder Vigo werken er verweesd rondlopen en dat er weinig binding is in de organisatie. En ondanks de dringende noodzakelijke veranderingen bij Pactum en elders, vergaderden Tijhuis en haar team vooral over nieuwe digitale projecten die psychische hulp net zo makkelijk moeten maken als het bestellen van een boek.