Langer voorarrest voor jongeren die medewerkster Yorneo hebben gedood

De jongeren die betrokken zijn geweest bij de dood van een medewerkster van jeugdzorginstelling Yorneo begin dit jaar, blijven maximaal drie maanden langer in voorarrest. Alle jongeren zijn onderdeel van een jeugdbende, maar twee van hen zouden direct betrokken zijn geweest bij de dood van de 26-jarige uit Groningen. Dit meldt RTV Drenthe. 

Het gaat om 17- en 20-jarige jongens die een kluis wilden stelen uit de instelling in Emmen. De Groningse medewerkster overleed vlak na de diefstal aan de gevolgen van messteken. Tijdens de diefstal was er een meisje aanwezig dat in de instelling woonde en alarm wilde slaan, maar de daders hielden haar vast. Ze wist te ontsnappen en het incident te melden bij een restaurant in de buurt. Beide jongens werden al snel gearresteerd en bekenden ook hun directe betrokkenheid bij het stelen van de kluis. Voor het neersteken van de vrouw wijzen ze naar elkaar.

Jeugdbende

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de jongens lid van een jeugdbende, onder leiding van twee andere 20-jarigen. Een van hen zou de daders de overval hebben laten plegen en de opdracht hebben gegeven niet met lege handen terug te keren. Het OM is daarom ook van mening dat zij ondanks fysieke afwezigheid, betrokken zijn geweest bij de gekwalificeerde doodslag op de medewerkster.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky