VGN dringt aan op écht andere koers voor Wet zorg en dwang

Voorzitter Boris van der Ham van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft minister Conny Helder voor Langdurige zorg laten weten niet in te stemmen met de bestuurlijke afspraken binnen de Wet zorg en dwang. Over enkele jaren zal een wetswijziging plaatsvinden en in die bestuurlijke afspraken is vastgelegd hoe en op welke vlakken alvast vooruitgelopen kan worden in aanloop daar naartoe. Dit meldt VGN.

Van der Ham heeft Helder laten weten een fundamentele herziening van de Wet zorg en dwang te willen. Gehandicaptenorganisaties kampen nog steeds met een hoge administratiedruk en kunnen daardoor niet genoeg tijd besteden aan bewoners en cliënten. VGN schaart zich hierbij achter het advies van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving waarin staat dat de verantwoording fundamenteel anders moet. De aandacht moet verschuiven naar wát de zorg wil bereiken in plaats  van focussen op gedetailleerde standaardomschrijvingen van werkprocessen.

Andere koers

VGN dringt aan op een écht andere koers. Daar is nu ook tijd voor, omdat de voorbereidingen voor de wetswijziging nog in volle gang zijn. “De door ons beoogde fundamentele herziening van de Wzd kan daarin worden meegenomen”, aldus VGN.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky