Zorg op zorgboerderij Zonnehoeve in Zeewolde niet op orde

Zorgboerderij Zonnehoeve in Zeewolde heeft van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een aanwijzing opgelegd gekregen. De Zonnehoeve biedt dagbesteding en 24-uurszog aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek, maar de medicijnopslag en -verstrekking is er niet op orde, de zorg is niet goed afgestemd op de behoefte van de client en de clientdossiers worden onvoldoende bijgehouden. Deze en meer problemen moeten binnen 4 maanden worden opgelost. Dit meldt IGJ.

De inspectie bezocht de Zonnehoeve driemaal in september en zag dat er naast problemen met de medicijnen, zorgafstemming en het cliëntendossier, ook problemen zijn met de sturing op kwaliteit. Ook is de kennis van de zorgverleners onvoldoende afgestemd op de (complexe) psychiatrische problematiek van cliënten.

Tegenstrijdige informatie

Ook heeft de zorgboerderij de IGJ tegenstrijdige informatie gegeven en is er onvoldoende urgentiebesef en lerend vermogen. Hierdoor heeft de inspectie geen vertrouwen in de Zonnehoeve dat het zonder ingrijpen zal voldoen aan de normen voor goede zorg. Uiterlijk 21 maart 2024 moeten de problemen zijn opgelost, anders volgen er nieuwe maatregelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky