Te weinig aandacht voor langdurige klachten na bevalling

Vrouwen hebben na de bevalling vaak last van langdurige klachten, soms tot wel jaren erna. Het grootste probleem is pijn tijdens de seks. Uit recent onderzoek blijkt  dat een derde van alle vrouwen langdurig last houdt van pijnklachten. Niet alleen tijdens de seks, maar ook rugpijn komt vaak voor. Incontinentie, depressies, secundaire onvruchtbaarheid en bevallingsangst zijn andere veelgenoemde klachten. Dit meldt Metro. 

Deze postpartum problemen behoeven meer aandacht, vinden onderzoekers. Jaarlijks komen er 40 miljoen vrouwen bij die kampen met langdurige klachten. De meeste van deze klachten ontstaan als vrouwen nog recht hebben op geboortezorg. Daarom pleiten de onderzoekers ook voor het beter herkennen en veranderen van ongeschikte omstandigheden tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd. Vrouwen hebben door de aandoeningen dagelijks last, wat invloed heeft op hun kwaliteit van leven.

Goede richtlijnen ontbreken

Klinisch onderzoekers hebben deze klachten vooralsnog grotendeels genegeerd, stelt het nieuwe onderzoek. Er zijn namelijk geen goede richtlijnen voor effectieve behandelingen aan vrouwen met langdurige klachten na de bevalling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky