Joost Klein roept bij winnen Popprijs op tot kortere wachttijden in de zorg

Joost Klein heeft na het winnen van de Popprijs op Eurosonic Noorderslag een kleine sneer uitgedeeld naar de politiek. De zanger en artiest, van wie bekend is dat hij kampt met geestelijke problemen, vindt dat de wachttijden in de zorg veel te lang zijn. "Een middelvinger in de lucht, fuck wachten!", zei hij. "De zorg moet sneller!"

Klein deed zijn oproep nadat hij zijn eerste nummer gespeeld had. "Ik kan het niet geloven, ik ben echt heel dankbaar", zei hij over het winnen van de Popprijs. "Het voelt gewoon allemaal niet zo echt, maar daar weet m'n therapeut vast een antwoord op."

Vaker naar elkaar omkijken

Nadat Klein als winnaar werd uitgeroepen zei hij in eerste instantie dat hij vooral "heel erg dankbaar" is dat hij "eindelijk op een Wikipedia-pagina mag staan met Spinvis en De Jeugd Van Tegenwoordig", verwijzend naar de winnaars van de Popprijs uit respectievelijk 2006 en 2011. Daarna riep hij de aanwezigen op om vaker naar elkaar om te kijken.

"Ik wil dit moment ook gebruiken om hier te vertellen dat je niet alleen bent. Jarenlang spookten er hele nare dingen door m'n hoofd en ik heb gelukkig m'n muziek gevonden." De artiest, die in mei Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, hoopt met zijn liedjes "wat meer dingen bespreekbaar te maken". "Ik hoop dat jullie soms je omgeving en je vrienden een simpele 'hoe gaat het' geven. Ik denk dat dat soms een heel groot verschil kan maken. Dankjewel Nederland."