AI kan effect antidepressivum bij ernstige depressie binnen 1 week voorspellen

Door de inzet van kunstmatige intelligente (AI) te combineren met een hersenscan en klinische informatie van een patiënt met een ernstige depressie, kan binnen een week worden voorspeld of het antidepressivum sertraline werkt. Normaal gesproken duurt het zo’n anderhalf tot twee maanden voordat duidelijk is of een antidepressivum zijn werk doet. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en Radboudumc onderzochten of ze het effect van sertraline konden voorspellen met artificial intelligence. Hiervoor gebruikten ze een Amerikaanse studie waarbij MRI-scans en klinische data was afgenomen bij 229 patiënten met een ernstige depressie. Dit gebeurde voor en een week na de behandeling met sertraline of een placebo. Bij ruim 30 procent van de patiënt voorspelde het algoritme dat het medicijn zou aanslaan en bij de overige patiënten zou sertraline niet werken.

Foutieve voorschriften voorkomen

“Met deze methode kunnen we dus al twee derde van het aantal ‘foutieve’ voorschriften van sertraline voorkomen en daarmee betere kwaliteit van zorg bieden voor de patiënt. Want het medicijn geeft ook bijwerkingen”, legt hoogleraar Neuroradiologie Liesbeth Reneman van het Amsterdam UMC uit. Door AI in te zetten in combinatie met hersenscans en klinische informatie kan in de toekomst de behandeling van sertraline beter worden afgestemd. Nu weten artsen vooraf niet of het medicijn aanslaat en moet het gewoon voorgeschreven worden om zo’n 2 maanden later te beoordelen of het iets doet. Slaat het niet aan, dan moet de patiënt een ander antidepressivum voorgeschreven krijgen en begint het riedeltje opnieuw.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky