Wens jonge tieners om van geslacht te veranderen verdwijnt vaak op latere leeftijd

Ruim 10 procent van de jonge tieners heeft de wens om van het andere geslacht te zijn. Maar uit onderzoek van het UMCG blijkt dat deze wens op latere leeftijd vaak weer verdwijnt. Volgens onderzoeker Sarah Burke toont het onderzoek aan dat kinderen en jongeren vaak twijfels hebben over hun genderidentiteit en het onderdeel is van de puberteit. Dit meldt het UMCG. 

Aan ruim 2.700 jongeren is tijdens het onderzoek zes maal de stelling ‘Ik wil van het andere geslacht zijn’ voorgelegd. 11 procent van de 11-jarigen was het met deze stelling eens. Op 25-jarige leeftijd had slechts 4 procent nog de wens om van het andere geslacht te willen zijn.

Normaliseren van twijfels over genderidentiteit

Vragen en twijfels over het geslacht komen relatief vaak voor en Burke pleit voor het normaliseren hiervan. Zorgverleners hebben dankzij de resultaten van het onderzoek een beter beeld van de verschillende ontwikkelingspatronen van genderidentiteit. Er zijn maar weinig kinderen en jongeren die bij iedere meting om de 2 tot 3 jaar opnieuw twijfelden. Niet meer dan 0,1 procent herhaalde telkens de wens om van het andere geslacht te willen zijn, 19 procent gaf op dit op enig moment aan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky