Man woont in verwaarloosde zorgwoning: ‘Wat hier gebeurt is onwaardig’

Het is maanden geleden sinds zijn wc en bed zijn schoongemaakt. Zijn zorgwoning zit onder de rommel en vlekken, en overal zijn kapotte meubels te vinden. Mentor Sissy Elissen van bewoner Renny trekt aan de bel. Zij voert al jarenlang strijdt om zijn situatie verbeteren en stapt nu naar de media. “Wat hier gebeurt, is ons land onwaardig.” Dit meldt Omroep Gelderland.

De 31-jarige Renny woont sinds enkele jaren in een zorgwoning in het Dorp, van zorginstelling Siza. Hij is vanwege multiple sclerose gebonden aan een rolstoel en kampt met psychische problemen. De woning van Siza waar hij verblijft is compleet verwaarloosd. De deur gaat niet meer dicht, het is vies en stinkt er behoorlijk. Er komt nooit iemand langs om schoon te maken en als er iemand komt is de verzorging slecht. Ook krijgt hij bijna geen psychische hulp en is zijn rolstoel al bijna 2 jaar kapot.

Bijna geen zorg

Mentor Sissy Elissen probeert Siza hier via e-mails, apps en gesprekken van door te dringen, maar er is vooralsnog niets verbetert. Ook de nachthulp laat flink te wensen over. Volgens Renny stopt een begeleider hem soms geld toe, zodat hij ’s nachts niemand stoort. En als er dan toch hulp nodig is, komt er regelmatig niemand opdagen. Naar eigen zeggen heeft hij er na een val weleens uren op de grond gelegen.

Geen persoonlijke verzorging en mondzorg

Vernielde meubels komen misschien door eigen toedoen, maar volgens mentor Elissen is vernieling onderdeel van zijn problematiek. “Hij is absoluut niet makkelijk. Maar wat hier gebeurt, is ons land onwaardig.” Renny slaapt ook niet in bed, maar in zijn scootmobiel. Hij heeft namelijk geen hulp om in bed te komen. Het personeel wil een tillift gebruiken, maar dat weigert de man. “Dat is gewoon een klereding.” De wonden aan zijn voeten worden niet behandeld door een pedicure en hij heeft ook geen mondzorg.

Passend zorgaanbod

Volgens een voormalig zorgverlener van Renny is hij een lastig persoon vanwege zijn hechtingsproblematiek. Dagbesteding staat hij drie keer voor open en dan houdt hij het voor gezien. Na het schoonmaken laat Renny expres een blikje frisdrank vallen en liggen. Ook zou hij een keer zelf alles hebben gesloopt vlak nadat zijn woning was schoongemaakt. Volgens de ex-zorgverlener zijn er maar vijf gevallen in Nederland zoals Renny. “Het is moeilijk daar een passend zorgaanbod voor te vinden. Ik vraag me zelfs af of die passende plek er wel is."

Inmiddels is het multidisciplinaire overleg (MDO) voor een opstellen van een verbeterplan gepland, laat Elissen weten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky