‘Zorgboerderij nam kinderen in het geniep mee naar genezingsdiensten kerk’

Een Gelderse zorgboerderij heeft kinderen met autisme en andere kwetsbaarheden stiekem meegenomen naar bevrijdings- en genezingsdiensten van Frontrunners Ministries en naar evangelisatiebijeenkomsten. Ouders waren hier niet van op de hoogte, zeggen zij tegen Omroep Gelderland en Omroep Brabant. Kinderen kregen te horen dat zij hun mond dicht moesten houden. En dat er anders grote gevolgen zouden zijn. Alle doorverwijzingen naar de zorgboerderij in Ede zijn stopgezet en er verblijven geen kinderen meer. Dit melden de omroepen en NOS. 

Volgens ouders gingen hun kinderen eerst met veel plezier naar de zorgboerderij, maar veranderde dit toen de eigenaresse haar geloof er begon op te dringen. Ze begon de dag met religieuze rituelen, gebeden en ze verbrandde ‘duivelse’ spullen, zoals stripbladen van Donald Duck. Uiteindelijk werden de kinderen meegenomen naar bevrijdings- en genezingsdiensten van Frontrunners Ministries. Ouders is daarvoor niet om toestemming gevraagd. Ook wisten ouders niet af van bezoekjes aan evangelisatiebijeenkomsten waar kinderen verplicht werden om demonische kindertijdschriften te verbranden.

Autisme gezien als iets demonisch

Tegen kinderen met autisme werd onder meer gezegd dat ze hierdoor zou kunnen genezen. Volgens een moeder werd het autisme van haar dochter bestempeld als iets demonisch. “Mijn dochter heeft na die tijd bij mij in de keuken gestaan en in tranen gezegd: ‘maar nu blijft voor altijd de duivel in mij. Ik ben nu dus niet genezen’.”

Geestuitdrijving

De eigenaresse van de zorgboerderij stelt dat de kinderen alleen met haar naar kerkdiensten zijn geweest, maar nooit een bevrijdings- of genezingsdienst hebben bijgewoond. Ook zou er nooit tegen kinderen zijn gezegd dat ze genezen konden worden van hun beperking of stoornis. Kinderen beweren daarentegen dat ze de heftige bijeenkomsten eng vonden en geestuitdrijvingen hebben meegemaakt. De kinderen zouden zelf naar de evangelisatiebijeenkomsten hebben gewild, zegt de eigenaresse. Dit zou zelfs zijn afgestemd met de ouders.

Ouders hebben een klacht ingediend die nu wordt behandeld door het Instituut voor Agrarisch Recht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky