Meerderheid eens met initiatiefwet, wettelijk vastleggen voorkomen zelfmoord

Veel partijen hebben zich aangesloten bij de initiatiefwet van de ChristenUnie om wettelijk vast te leggen dat de overheid zich moet inzetten om zelfmoord zoveel mogelijk te voorkomen. PvdA-GroenLinks, CDA, SGP en SP sloten zich al bij het initiatief aan. Inmiddels staan ook de handtekening van NSC, BBB en de Partij voor de Dieren onder het plan. Samen zijn al die partijen nog maar vijf zetels verwijderd van een meerderheid.

Het plan werd aanvankelijk in 2021 ingediend om te borgen dat zoveel mogelijk wordt ingezet op het voorkomen van zelfmoord. Dit moet volgens de partijen niet afhankelijk zijn van de politieke keuzes van een zittend kabinet. De wet regelt dat de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk wordt en onder meer een onderzoeksprogramma moet regelen. Ook wordt in de wet vastgelegd dat de zelfmoordpreventiehulplijn gratis beschikbaar blijft. Daarnaast worden de plichten van gemeenten om zelfdoding te voorkomen duidelijker vastgelegd.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is blij met de brede steun voor het plan. Goede en toegankelijke hulp is "letterlijk van levensbelang", aldus de fractievoorzitter.

Door: ANP