GGZ WNB neemt na geweldsincidenten geen wachtende tbs'ers meer op

De groep tbs’ers met dwangverpleging die wacht of een definitieve beoordeling door een rechter, kan niet meer bij GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) terecht. Dit heeft de kliniek besloten na onderzoek naar twee gewelddadige incidenten in oktober 2023 in Halsteren, meldt Omroep Brabant.

Op 14 oktober heeft een ggz-cliënt van kliniek De Mare op Vrederust in Halsteren een 75-jarige vrouw gedood. Een paar dagen later wist een andere cliënt op gewelddadige wijze te ontsnappen uit de forensische kliniek van de organisatie. Na achtervolging door de politie werd hij neergeschoten. Inmiddels is de moordverdachte veroordeeld, maar wacht hij zijn hoger beroep af. Hiervoor is hij tijdelijk op Vrederust geplaatst, maar daar wordt geen dwangverpleging verleend. Het beveiligingsniveau is er ook lager. Daarom wil GGZ WNB geen tbs’ers met dwangverpleging meer opnemen die in afwachting zijn van een definitief oordeel van de rechter.

Aanbevelingen overgenomen

Uit onderzoek blijkt er geen verband te zijn tussen de incidenten en zorg dat mogelijk tekortschoot. De komende weken houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich bezig met de uitkomsten en brengt deze verbetermaatregelen uit. Aanbevelingen zullen door GGZ WNB worden overgenomen, maar laat tegelijkertijd weten dat het verdriet en de onrust blijft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky