Meer patiënten slikten vorig jaar psychofarmaca

In 2023 slikte 1,7 procent meer patiënten psychofarmaca dan het jaar ervoor. De kosten hiervoor stegen met 9,2 procent naar bijna 260 miljoen euro. In totaal maakten 2,5 miljoen mensen gebruik van middelen tegen onder meer ADHD, psychoses, depressies of slaapproblemen. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

In totaal slikten 2,5 miljoen mensen psychofarmaca, waarvan 750.000 middelen uit meerdere groepen. De kosten hiervoor zijn in 2023 opgelopen naar 260 miljoen euro. Vooral ADHD-medicijnen en antipsychotica stegen in de kosten. Volgens SFK is de kostenstijging bij ADHD te verklaren: deze houdt gelijke tred met de toename van het aantal gebruikers.

Aripiprazol en lithium

Voor de antipsychotica aripiprazol en lithium geldt ook dat het aantal gebruikers toenam (met 9,5 procent). Tegelijkertijd werden medicijnen duurder. Dit verklaart de kostenstijging voor deze geneesmiddelen. Vorig jaar was er een tekort aan aripiprazol.

Duurdere alternatieven

Ook de kosten voor lithium stegen met 55 procent flink. Hier ging in 2023 7,2 miljoen euro naartoe. Het aantal gebruikers steeg met 2 procent, maar de kosten maakten een veel flinkere stijging door. Hier geldt ook dat er een tekort ontstond, in dit geval aan producten met lithiumzouten. De producten die wel door apotheken verstrekt konden worden, waren prijziger. Medicijnen die met tijdelijke toestemming van het IGJ uit het buitenland worden gehaald, waren zo’n anderhalf keer duurdere. Apotheekbereidingen waren zelfs tien keer zo duur.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky