Verboden drug 3-MMC ook door veel minderjarigen gebruikt, geen taboe

Minderjarigen gebruiken steeds vaker de verboden en verslavende drug 3-MMC. Uit een rondgang van NOS Stories blijkt dat het gebruik genormaliseerd is. Volgens een 17-jarige jongen roepen klasgenoten hardop wanneer er gesnoven wordt. Hij gebruikt 3-MMC zelf iedere maand een paar keer. Experts maken zich zorgen over de normalisering van het gebruik van de drug. Dit meldt NOS.

Van de duizend jongeren die aan NOS Stories hebben bevestigd 3-MMC te gebruiken, zijn er tweehonderd minderjarig. Zij gebruiken de drug tijdens feestjes of tijdens het uitgaan. Vrienden regelen de drugs voor ze of ze kennen een dealer die ze kunnen appen.

Meer energie

Waarom gebruiken jongeren 3-MMC? Onderzoek van het Trimbos-instituut toont aan dat ze er vooral meer energie door krijgen en langer op de dansvloer kunnen blijven. Soms is het simpelweg nieuwsgierigheid die ze naar ‘poes’ of ‘miauw’ beweegt.

Een van de jongeren vertelt dat het heel normaal is om te gebruiken en dat niemand raar opkijkt als het over 3-MMC gaat. Nadat hij op zijn vijftiende ermee begon, gebruikt hij het twee jaar later inmiddels elk weekend. “3-MMC is enorm verslavend. Meer dan veel andere drugs. Als je maar een klein beetje verslavingsgevoelig bent, kan het snel misgaan. En ga je steeds meer gebruiken”, waarschuwt teamleider Wilma Everaardt van verslavingszorginstelling GGZ Interventie.

Drugsincidenten

Het gebruik van 3-MMC gaat gepaard met risico’s en kan leiden tot incidenten. In 2022 werden meer dan 6.400 drugsincidenten gemeld, waarvan 6 procent om 3-MMC ging. Een jaar eerder was dat nog de helft daarvan. Angstklachten, pijn op de borst en een hele hoge hartslag zijn veel gemelde bijwerkingen.

Door: Nationale Zorgids / Johanne Levinsky