'Grootschaliger onderzoek nodig naar behandeling van PTSS met MDMA'

De Staatscommissie MDMA wil dat er een grootschaliger onderzoek komt naar de behandeling van een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS) met MDMA. Demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg neemt vandaag het rapport ‘Voorbij de Extase’ in ontvangst, waarin voor dit onderzoek onder strenge voorwaarden wordt gepleit. Dit meldt NOS. 

Resultaten van onderzoeken in de Verenigde staten zijn veelbelovend, zegt de Staatscommissie MDMA. Zo heeft meer dan 50 procent van de patiënten na afloop van de behandeling geen PTSS meer. Omdat het jaren kan duren voordat MDMA een geneesmiddelenregistratie krijgt, wil de commissie PTSS-patiënten helpen binnen wetenschappelijk onderzoek. Met het rapport ‘Voorbij de Extase’ hoopt deze hiervoor geld te krijgen. In de VS heeft de FDA nog een advies in ontvangst genomen dat MDM niet gebruikt moet worden als medicijn tegen PTSS. Een onafhankelijk commissie die er onderzoek naar deed, twijfelt over de betrouwbaarheid van bestaande onderzoeken.

Misbruik voorkomen

Voorzitter Birgit Toebes van de Staatscommissie vindt het daarom des te belangrijker dat Nederland kritisch onderzoek doet. “We moeten meer weten te komen over of het echt effectief is en hoe je misbruik kunt voorkomen.” De enige instelling in Nederland die MDMA binnen een onderzoeksetting mag gebruiken als onderdeel van psychotherapie, is ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. MDMA wordt daar ingezet bij patiënten die geen vooruitgang boeken bij andere behandelmethodes. Zij krijgen vijftien sessies aangeboden, waarvan drie met MDMA. Patiënten die de drugs gebruiken tijdens de behandeling, kijken zachter naar hun problemen, hebben minder schuldgevoelens en kunnen beter praten over hun verleden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky