Zorg aan volwassenen met autisme stopt bij Regionaal Autisme Centrum

Volwassenen met autisme kunnen vanwege een aanhoudend tekort aan personeel niet meer terecht in het Regionaal Autisme Centrum (RAC). De zorg voor jeugd en begeleiding bij werken en re-integratie blijven wel onderdeel van het aanbod van het centrum met locaties in Helmond, Tilburg en Tegelen. Dit melden Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad.

Het RAC kampt met grote tekorten aan GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychiaters. Een deel van het personeelsbestand is met pensioen gegaan, anderen zitten langdurig ziek thuis of hebben elders een baan gevonden. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de openstaande vacatures niet meer worden opgevuld.

Lopende behandeling afronden

Hierdoor is het RAC genoodzaakt te stoppen met de behandeling van volwassenen met autisme. De komende tijd rondt de organisatie de lopende behandelingen af. Sommige patiënten die al in behandeling zijn, krijgen mogelijk een doorverwijzing. Nieuwe trajecten worden niet meer gestart.

Op dit moment staan er 280 18-plussers op de wachtlijst voor hulp van RAC. Voor hen zijn de gevolgen het grootst, vooral omdat er eigenlijk geen andere behandelplekken voor ze zijn. Andere instellingen bieden ook geen volwassenenzorg meer aan of hebben ook lange wachtlijsten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky