Normal_fire-fighter-team-on-training-with-gas-and-oil-fir-2023-11-27-05-07-58-utc

Een 42-jarige man uit Zaandam heeft spijt betuigd voor het stichten van brand in zijn kamer in de Parnassia-kliniek van de GGZ in Castricum. Tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Haarlem liet zijn advocaat Hans Gaasbeek weten dat zijn cliënt, M.P., berouw toont. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Volgens het openbaar ministerie ontstond de brand doordat M.P. papier, lakens en een matras in brand stak, wat levensgevaar opleverde voor de aanwezige mensen in het gebouw. Het pand moest worden ontruimd, maar de brandweer kreeg de brand snel onder controle.

Deskundigen oordeelden dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was vanwege schizofrenie en cannabisgebruik. Inmiddels heeft M.P. meer inzicht in zijn ziekte gekregen en gebruikt hij nu medicijnen. “Ik gebruik nu medicijnen,” verklaarde hij.

Mogelijke schorsing uit voorarrest

De officier van justitie meldde dat het Openbaar Ministerie geen bezwaar heeft tegen een schorsing van het voorarrest van de verdachte, mits er een goed plan is en een geschikte plek in een kliniek beschikbaar is. Voorlopig is hierover nog geen duidelijkheid, maar de verdachte hoopt snel meer te weten: “Ik wil graag weten waar ik aan toe ben,” zei hij.

Zijn advocaat benadrukte dat M.P. graag zo snel mogelijk verder wil met zijn behandeling en bereid is om overal aan mee te werken.

Vervolg van de zaak

Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal plaatsvinden.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer