Normal_rss_entry-434100

De verdachte van een gijzeling in café Petticoat in Ede wordt binnenkort onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Hij is bereid mee te werken aan dit gedragsdeskundig onderzoek, gaf hij dinsdag aan tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank in Zutphen.

Het Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek naar de gijzeling van vier cafémedewerkers in de ochtend van zaterdag 30 maart, maar heeft de verdachte gezien zijn psychiatrische toestand nog niet verhoord. Corné H. (28) weigerde tot nu toe mee te werken, maar heeft inmiddels ingestemd met een verhoor door de politie, kondigde de officier van justitie aan. Dat staat nog deze week gepland, op woensdag 10 juli.

Het OM maakte dinsdag meer bekend over wat zich in het café heeft afgespeeld. Zo zou H. de medewerkers hebben gezegd dat hij zoveel explosieven bij zich had dat hij daarmee de hele straat zou kunnen opblazen. Dat laatste bleek niet waar, er werden geen explosieven gevonden.

Excuses

Tijdens de gijzeling fouilleerde hij de mannelijke medewerkers en liet hij de vrouwelijke medewerksters elkaar fouilleren. Ze moesten van hem op de grond gaan zitten met de handen tegen de muur. Hij eiste telefonisch een bedrag van 10.000 euro in biljetten van 50 euro en wilde een vrijgeleide van de politie.

In de rechtbank bood de advocaat van H. de slachtoffers van de gijzeling namens hem excuses aan. Ze noemde hem een kwetsbare verdachte in een al even kwetsbare zaak. "Hij heeft een schuldgevoel en verdriet voor de slachtoffers voert de boventoon." De advocaat gaf aan dat haar cliënt bang is dat hij de slachtoffers een posttraumatische stressstoornis heeft bezorgd. "Hij leeft zelf met PTSS en weet hoe zwaar dat is."

Verdere zittingen

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat gepland op 10 december. Op 1 oktober is nog een tweede inleidende zitting over de gijzeling die Ede urenlang in de greep hield.

Door: ANP