Onno Hoes leidt nieuw team voor betere zorg verwarde personen
De zorg en ondersteuning voor verwarde personen kan en moet beter. Ook is er een nog grotere inzet van alle partijen nodig. Dat waren de voornaamste conclusies uit de tweede rapportage van het ‘Aanjaagteam Verwarde Personen’ afgelopen zomer. Het kabinet geeft aan deze oproep gehoor door onder andere een nieuw team in te stellen als opvolger van het Aanjaagteam dat door gaat met het hoofddoel: alle gemeenten en regio’s moeten beschikken over een goed sluitende aanpak voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag. Het team komt onder leiding van Onno Hoes. Dat meldt Rijksoverheid.
Door de nieuwe samenstelling krijgt het aanjaagteam een vervolg. Dat schrijven ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Veiligheid en Justitie, mede namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), aan de Tweede Kamer.
In een aantal ‘verdiepingsregio’s’ experimenteren gemeenten en organisaties al met een betere aanpak. Zo wordt op verschillende plaatsen gewerkt met alternatieve vormen van vervoer dat beter aansluit bij de behoefte van mensen die verward gedrag vertonen en zijn er verschillende opvanglocaties voor verwarde mensen waar snelle risicotaxatie en eventueel doorverwijzing plaatsvindt. Het kabinet en de VNG willen dat deze nieuwe werkwijzen breed worden doorgevoerd. Daarvoor moeten bestuurlijke afspraken worden gemaakt. Het nieuwe zogenaamde ‘schakelteam’ onder leiding van Onno Hoes gaat gemeenten en professionals hierin ondersteunen. Aan het einde van de termijn van het schakelteam, 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s beschikken over een goed werkend systeem voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.
Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet al bekend dat er 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar wordt gesteld voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag, alternatieven voor patiëntenvervoer en het geven van zorg aan onverzekerden.
Door: Redactie Nationale Zorggids