7 juni 2018 om 15:31
< 1 min lezen

Orthorexia: wanneer is gezond eten niet gezond meer?

Orthorexia is een relatief nieuwe en nog niet erkende eetstoornis, maar hulpverleners zien dat steeds meer tieners zich teveel richten op gezond eten. Ook ervaringsprofessional Suzanne Verheul van ggz-instelling Human Concern, gespecialiseerd in de behandeling van erkende eetstoornissen als anorexia en boulimia, ziet dat orthorexia steeds vaker voorkomt. 

Wie de hele dag bezig is met verantwoord en gezond eten en weigert ‘ongezond’ voedsel naar binnen te werken, heeft in de meest extreme gevallen te maken met orthorexia nervosa. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar deze nieuwe eetstoornis, dus een oorzaak van de groei is lastig aan te wijzen, zegt Verheul.

Orthorexia en anorexia zijn voor een leek moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar er is één belangrijk verschil en dat is het motief van het gedrag. “Bij orthorexia is het motief gezondheid, bij anorexia is het de angst om dik te worden en willen afvallen. Deze verschillen lijken niet zo groot, maar toch is het fundamenteel anders”, legt professor dr. Eric van Furth van GGZ Rivierduinen en bijzonder hoogleraar eetstoornissen uit.

De Nationale Zorggids sprak met Suzanne Verheul en Eric van Furth over orthorexia, de kennis die we er tot nu over hebben en over hoe herstel mogelijk is. Meer lezen? Dat kan hier

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Mensen met prikkelintolerantie kunnen straks ook genieten van musical Frozen

    Gisteren om 08:30
    • GGZ

    Veldzicht moet plek bieden aan gevaarlijke asielzoeker met psychische klachten

    12 december 2024 om 12:58