24 november 2016 om 10:41
< 1 min lezen

‘Patiënt met anorexia te snel opgegeven’

Afgelopen dinsdagavond werd de documentaire ‘Emma Wil Leven’ uitgezonden op NPO3. Een documentaire over een achttienjarig meisjes met anorexia die uitbehandeld is en komt te overlijden. Ruim 650.000 mensen keken dinsdagavond naar de uitzending. Ook psychiater Annemarie van Elburg. Ze vraagt zich af of Emma voldoende kans heeft gekregen om van haar eetstoornis te herstellen. Dat meldt Trouw.

Emma was twaalf jaar oud toen ze de diagnose anorexia nervosa kreeg. Na zes jaar is ze uitbehandeld en doet ze nog een laatste poging in een kliniek in Portugal. In april dit jaar komt ze te overlijden. Van Elburg vindt een behandeltijd van zes jaar erg kort. Anorexiapatiënten worden volgens haar te snel opgegeven en te weinig doorbehandeld. “Bij Emma vraag ik me af of ze wel maximaal de kans heeft gekregen om te herstellen”, zegt Van Elburg.

Ook hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth denkt dat Emma nog niet uitbehandeld was. De term uitbehandeld gebruikt hij liever niet, omdat daarmee de schuld bij de patiënt zelf wordt gelegd. Maar uiteindelijk ligt het bij de hulpverleners die geen mogelijkheden meer zien. Jonge mensen mag je nooit opgeven, vindt Van Furth. Hij wil dan ook dat zorgverleners zich meer geen inzetten voor patiënten met een eetstoornis door op zoek te gaan naar een andere aanpak, of bijvoorbeeld te praten met een collega.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Tbs voor man die crisisdienstmedewerker neerstak tijdens psychose

    6 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Tot nu toe minder ggz-instellingen gecontracteerd dan vorig jaar

    6 december 2024 om 11:03