26 februari 2025 om 12:29
< 1 min lezen

Psychische klachten in Groningen door aardbevingen blijven toenemen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Het aantal Groningers met psychische klachten door aardbevingen, schadeherstel en versterking is sinds 2016 gestegen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes. Hij concludeert dat het percentage mensen met klachten door de gaswinning is afgenomen, maar dat dit bij de groep die te maken heeft met schadeherstel en versterking is verdubbeld. Inmiddels kampen 170.000 inwoners met meervoudige schade of versterking. Dit meldt RTV Noord.

Uit de schattingen van Postmes en zijn collega’s blijkt dat in 2022 tussen de 7.100 en 13.000 meer mensen dan normaal een minder goede psychische gezondheid hadden. Daarnaast lag het aantal mensen met een hoog risico op een angststoornis of depressie tussen de 4.100 en 6.800 hoger dan verwacht. De onderzoekers vermoeden dat het werkelijke aantal nog hoger ligt, omdat niet alle getroffen gebieden zijn meegenomen in de gezondheidsmonitor.

Klachten houden nog jaren aan

Volgens Postmes zullen de psychische klachten nog zeker vijf tot tien jaar hoog blijven. Bij een zware aardbeving, zoals die in Zeerijp of Huizinge, kan het aantal mensen met psychische problemen zelfs verder toenemen. Ondanks de aandacht voor preventie en ondersteuning via Nij Begun, is er volgens Postmes te weinig focus op zorg. Veel bewoners zoeken geen medische hulp en lijken hun klachten te negeren.

Postmes pleit ervoor dat de onderzoeksresultaten worden meegenomen in het beleid van Nij Begun. Hij benadrukt dat onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de zorg en de bijbehorende kosten. Hij adviseert de overheid en lokale instanties om dit programmapunt te herzien. De parlementaire enquête heeft al gewezen op ernstig overheidsfalen in het verleden. Volgens Postmes moeten dezelfde fouten worden voorkomen.

Onderzoek bevestigt eerdere verwachtingen

De onderzoekers baseren hun conclusies op grootschalige gezondheidsonderzoeken uit 2016, 2020 en 2022. De resultaten sluiten aan bij eerdere voorspellingen over de langetermijngevolgen van de gaswinningsproblematiek.

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • GGZ

    De Nederlandse ggz trekt aan de bel over toenemend aantal jonge gokverslaafden

    14 maart 2025 om 11:43

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht