1 december 2015 om 11:29
< 1 min lezen

‘Regelmatig een visje vermindert de kans op depressie’

Mensen die regelmatig een visje eten, hebben een lagere kans op een depressie. Vis zou namelijk als een antidepressivum werken. Dat concluderen onderzoekers van het Chinese Qingdao Universiteit, meldt GGZ Nieuws. 

De wetenschappers voerden een analyse uit van 26 bestaande onderzoeken met in totaal 150.000 respondenten. Uit de resultaten bleek dat mannen die veel vis eten twintig procent minder kans hebben om depressief te worden. Voor visetende vrouwen is dat risico zestien procent lager.

De onderzoekers vonden geen bewijs dat het eten van vis de kans op een depressie verlaagt, maar denken wel twee verklaringen te hebben. “Het is mogelijk dat de Omega-3 vetzuren die we in vis vinden ervoor zorgen dat de structuur van onze hersenmembranen verandert”, zegt professor Dongfeng Zhang. “Een andere verklaring is dat vis de activiteit van de neurotransmitters in ons lichaam aanpast, samen met de dopamine en serotonine-niveaus. Die twee staan in nauw verband met het al dan niet ontwikkelen van een depressie.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Serious game ontwikkeld voor vroegtijdig signaleren van autisme

    25 april 2025 om 12:06
    • GGZ

    Ook Centraal Tuchtcollege berispt psycholoog en psychiater Thijs H.

    24 april 2025 om 13:27

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland