3 juni 2014 om 11:58
< 1 min lezen
‘Relatieproblemen hoofdoorzaak depressies onder homoseksuelen ‘
Dat homoseksuelen vaker aan depressies lijden komt doordat zij vaker last hebben van relatieproblemen. Onderzoek van het Australisch Instituut voor Zelfmoordonderzoek en -Preventie (AISRAP) toont aan dat de hoofdreden voor zelfmoord van LGBTI-mensen de druk van hun liefdespartner is. Vaak wordt beweerd dat een gebrek aan acceptatie de oorzaak is van het boven gemiddeld aantal homoseksuelen met depressies. Dit meldt GGZ Nieuws.
Dr. Delaney Skerett leidde het onderzoeksteam van AISRAP. Hij concludeert na onderzoek in Queensland dat niet de schandvlek of acceptatie van hun geaardheid de hoofdoorzaak is van het hogere aantal depressies en zelfmoorden onder lesbisch, gay, biseksueel, transgender en interseks mensen. Relatieproblemen, zo vond hij, zijn de hoofdoorzaak. Niet alleen werd tijdens de studie vastgesteld dat LGBT individuen ‘vaker relatieproblemen hebben’ dan heteroseksuelen, maar ook komen relatieconflicten frequenter voor.
Het onderzoek van AISRAP toont daarnaast ook nog aan dat wanhoop de meest voorkomende psychologische aandoening is die aanleiding geeft tot het plegen van zelfmoord onder homoseksuelen. Eén achtste van alle zelfmoordenaars in Queensland zijn met een psychose gediagnosticeerd, maar Skerett meldt dat ‘zulke diagnoses er voor de LGBT mensen niet waren’. Deze conclusie draagt bij aan de consensus dat actieve homoseksuelen bovengemiddeld last hebben van depressie.
Over de familiefactor zegt dr. Skerett: ‘de cijfers vertellen dat er over het algemeen acceptatie’ bestaat in gezinnen. Dit is aldus Skerett ‘geweldig’ en ‘werkelijk een opsteker’. Toch legt ook Skerett een link met het verhoogde aantal depressies en de positie van homoseksuelen in de maatschappij of in het gezin. Hij speculeert in zijn conclusies dat ‘LGBTI mensen nog altijd een schandvlek en gebrek aan acceptatie ondervinden op maatschappelijk niveau en dat werkt uit op verschillende manieren in hun levens, zoals bij relatieconflicten. Als jouw relatie minder waard lijkt dan die van je heteroseksuele vrienden en familie, zijn je problemen ook minder waard, wat betekent dat ze niet worden aangepakt.’
© Nationale Zorggids