27 januari 2016 om 09:50
< 1 min lezen

Risicogroep voor depressie wordt preventief gescreend in 2017

Huisartsen, verzekeraars en patiëntenorganisaties zijn een plan aan het opstellen waarbij mensen met een verhoogde kans op depressie preventief worden gescreend door de huisarts. Het plan heet ‘Zorgstandaard Depressie’ en zou volgend jaar al van start kunnen gaan. Dit meldt de Volkskrant. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) staat depressie in 2020 stipt op één als het gaat om volksziektes. Het Landelijk Genootschap Huisartsen werkt mee aan het opstellen van de ‘Zorgstandaard Depressie’. Onder de risicogroep vallen onder andere mensen met chronische, lichamelijke kwalen, alleenstaande moeders, mensen die onlangs een partner hebben verloren en werklozen.

Veel mensen die kampen met depressiviteit lopen te lang door met hun klachten, waardoor behandeling pas laat gestart wordt. Volgens Jan Spijker, depressie-specialist bij het Trimbos Instituut en hoogleraar chronische depressie aan de Radboud Universiteit, duurt het voor de gemiddelde Nederlander zo’n twee jaar voordat hulp wordt gezocht of geboden. “Dat is veel te lang. Een depressie kan natuurlijk vanzelf overgaan, maar na drie maanden niet meer.”

In Amerika wordt al langer gelobbyd om vergelijkbare screenings bij alle volwassenen. Volgens depressie-specialist Spijker is dat in Nederland minder effectief dan in de Verenigde Staten. In een studie hebben huisartsen in Amsterdam alle patiënten een depressie-vragenlijst voorgelegd. Hoewel er wel meer depressies werden opgemerkt, bleken de patiënten zich niet te willen laten behandelen.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Tbs voor man die crisisdienstmedewerker neerstak tijdens psychose

    Gisteren om 13:26
    • GGZ

    Tot nu toe minder ggz-instellingen gecontracteerd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:03