1 juli 2013 om 21:07
< 1 min lezen
Ritalin helpt mogelijk tegen cocaïneverslaving
Cocaïneverslaafden hebben mogelijk baat bij het gebruik van een enkele dosis Ritalin. Door inname hiervan worden de hersengebieden die van invloed zijn op verlangen en zelfcontrole mogelijk beïnvloed. Bij verslaafden zijn de verbindingen in deze hersengebieden verstoord. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat verscheen in JAMA Psychiatry, zo meldt Gezondheidsnet.
In Ritalin zit de werkzame stof methylfenidaat, wat evenals cocaïne de activiteit van dopamine en norepinifrine in de hersenen verhoogt. Uit eerder onderzoek bleek al dat dit drugsgebruikers kan helpen bij het oplossen van cognitieve vraagstukken.
Nu blijkt dat Ritalin (deels) vervangende eigenschappen heeft van cocaïne, kan dit mogelijk worden ingezet bij therapieën. Dit wordt al gedaan bij bijvoorbeeld nicotinekauwgom in plaats van sigaretten en methadon in plaats van heroïne.
Onderzoeker Rita Goldstein benadrukt dat de resultaten slechts de eersten van een klein onderzoek zijn. Niettemin betitelt zij de bevindingen ‘opwindend’ en acht zij ‘vervolgonderzoek noodzakelijk.’
© Nationale Zorggids