14 februari 2025 om 10:46
2 minuten lezen

Roep om passende huisvesting voor mensen met verward gedrag groeit

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Voortrekkers van de landelijke samenwerkingsgroep Levensloopaanpak, vinden dat er voor mensen met verward gedrag sneller passende huisvesting moet komen. Vooral als zij voor overlast zorgen en een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. In de voortrekkersgroep zit onder meer het Openbaar Ministerie, de politie en reclassering. Na de moord op voormalig ministere els Borst door een man met ernstige psychiatrische problematiek, is de Levensloopaanpak opgericht. Dit meldt NOS.

Onder de doelgroep waar passende huisvesting moet komen, vallen – voor zover bekend – zeshonderd mensen. Een van hen is de man die ervan wordt verdacht de 11-jarige Sohani in Nieuwegein te hebben vermoord. Volgens Elza Doze van de Levensloopaanpak gaat het om een hele lastige doelgroep, die ook nog eens potentieel gevaarlijk is. Ernstige incidenten liggen altijd op de loer, ook als er hard wordt gewerkt aan goede begeleiding en er tijdelijk wordt ingegrepen. Soms is het nodig om een cliënt wekenlang op te nemen voor intensieve behandeling.

Speciale woningen buiten de wijken

Anneke Aanstoot, die namens Zorg- en Veiligheidshuizen betrokken is bij de Levensloopaanpak, stelt dat het overleg tussen partijen steeds beter gaat. Desondanks is er nog altijd een groot gebrek aan passende woonruimtes. Mensen met verward en gevaarlijk gedrag kunnen niet zomaar in woonwijken wonen, uitzonderingen daargelaten. Doze denkt dat het veel beter is om hen in speciale woningen te laten wonen, aan de rand van een dorp of stad. “De naasten van deze cliënten, zorgverleners en de politie kunnen hen gewoonweg niet 24/7 in de gaten houden.” Dus ook het toezicht kan flink verbeteren, zeker als ze geclusterd wonen.

Gebrek aan woonplekken is grootste probleem

Een derde van de zeshonderd mensen die onder de Levensloopaanpak vallen, woont op straat.  Dat er niet voldoende woonplekken zijn, is op dit moment het grootste probleem bij de aanpak van mensen met verward gedrag, zegt Michel Roos, politiechef Midden-Nederland. Hij vindt ook niet dat je dergelijke complexe patiënten met een geweldsverleden zomaar in een wijk met kinderen moet zetten.

De Zorg- en Veiligheidshuizen zeggen al jaren tegen de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid dat er speciale woningen voor de doelgroep moeten komen, maar oplossingen blijven tot op heden uit. Volgens de ministeries komt dit door de problemen op de woningmarkt en de moeizame zoektocht naar geschikte locaties, soms veroorzaakt door tegenwerkende omwonenden.

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • GGZ

    De Nederlandse ggz trekt aan de bel over toenemend aantal jonge gokverslaafden

    14 maart 2025 om 11:43

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht