24 maart 2016 om 11:00
< 1 min lezen

Stress in jeugd verandert DNA en maakt kwetsbaar voor stress als volwassene

Blootstelling aan hevige stress in de vroege jeugd laat sporen na in het DNA. De stress zorgt voor moleculaire veranderingen waardoor de kwetsbaarheid voor stress op volwassen leeftijd wordt vergroot. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met de afdeling Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut in München. Dit meldt UMC Utrecht.

Omgevingsinvloeden zoals een moeilijke jeugd met de daaraan gerelateerde stress kunnen het DNA veranderen, waardoor een volwassene de invloed hiervan levenslang met zich mee kan dragen. De onderzoekers vonden op één genlocatie bij de blootstelling aan stress op volwassen leeftijd een duidelijke samenhang tussen jeugdtrauma en afwijkende hoeveelheden van het stresshormoon cortisol. De resultaten van dit onderzoek helpen beter te begrijpen hoe psychiatrische ziektebeelden ontstaan, waarom mensen verschillend op stress reageren en wie hier het meest kwetsbaar voor is. 
 
De nieuwe kennis geeft ook een belangrijk aanknopingspunt voor vervolgstudie waarin de vraag centraal staat in hoeverre het proces van DNA-verandering is te beïnvloeden. Dit kan weer handvatten geven in onderzoek naar behandelmogelijkheden in medicatie.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    ‘Bloedtest die progesteron opspoort kan postnatale depressie vroeg aan het licht brengen’

    Vandaag om 12:40
    • GGZ

    Psychologen en therapeuten willen grotere rol bij euthanasie bij psychisch lijden

    Gisteren om 11:51

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland