10 oktober 2017 om 10:45
< 1 min lezen

Theater als communicatievorm bij dementie

Steeds vaker worden kunstvormen gebruikt in de zorg voor mensen met dementie, zoals muziek of beeldende kunst. Een unieke en wetenschappelijke methode voor contact door middel van theater is de Veder Methode. Op 13 oktober promoveert Petra Boersma op haar onderzoek naar de implementatie van deze contactmethode. Dit meldt Stichting Theater Veder.

Petra Boersma, docent en onderzoeker verbonden aan Hogeschool Inholland, voerde in samenwerking met  VU medisch centrum en de Universiteit van Amsterdam een onderzoek uit naar de implementatie van theatrale communicatie in het contact met mensen met dementie aan de hand van de Veder Contact Methode. Dit is een nieuwe, persoonsgerichte communicatiemethode, speciaal ontwikkeld voor toepassing in de dagelijkse 24-uurszorg. In vier stappen en gebruik makend van theatrale, poëtische en muzikale communicatie wordt wederkerig contact gestimuleerd. Hierdoor krijgen de ouderen met dementie gevoelens van herkenning, stijgt het zelfvertrouwen en daarmee ook het welbevinden.
 
Het onderzoek werd uitgevoerd op twaalf afdelingen van vier woon/zorginstellingen. Aan het onderzoek namen 136 zorgverleners en 134 bewoners met dementie deel. Zes teams kregen de Veder Contact Methode aangeleerd en zes teams niet. Na afloop van de training vertoonden zorgverleners meer positief communicatief gedrag. Tevens ervoeren bewoners met dementie waarvan verzorgenden de Veder Contact Methode toepasten, een hogere kwaliteit van leven op de aspecten ‘positief affect (gevoel)’ en ‘sociale relaties’. Ook waren mensen met dementie alerter en actiever en was er meer sociaal contact: spraak, oogcontact, reactie op de omgeving/activiteiten, en initiatief nemen bleken significant te zijn verbeterd. 
 
Uit het onderzoek van Boersma blijkt dat de methode goed implementeerbaar is en geen extra tijd kost. Bovendien bleek uit het onderzoek dat de methode zorgverleners hielp om beter om te gaan met bewoners met onbegrepen gedrag en een sombere stemming. Een onverwacht bijkomend voordeel was dat de training een positieve bijdrage leverde aan teambuilding. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen

    Vandaag om 13:00
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    De Nederlandse ggz: ‘Terugtrekken VNG uit IZA heeft grote gevolgen’

    Gisteren om 11:53