Toedienen van dwangvoeding bij anorexia heeft enorme impact op patiënt én professional
Dwangvoeding bij anorexia nervosa heeft niet alleen gevolgen voor patiënten, maar ook voor de professionals die het toedienen. Onderzoek van Karakter en Duitse LVR-klinieken laat zien dat ggz-professionals in Nederland en Duitsland vergelijkbare ervaringen delen. De emotionele impact is groot en alternatieve behandelmethoden zijn nodig, bepleiten de onderzoekers. Dit meldt Karakter.
Tijdens het ENCAP-symposium in Kleve op 22 januari 2025 bespraken ggz-experts uit beide landen de uitdagingen rond dwangvoeding en mogelijke alternatieven. Behandelaars ervaren het als een ingrijpende handeling, maar zien vaak geen andere oplossing. Een van hen verwoordde het als volgt: “We willen het niet doen […] maar ik zou niet weten wat het alternatief zou zijn.”
Meer ondersteuning nodig
Naast onderzoek naar alternatieven is er behoefte aan meer tijd en aandacht voor verwerking bij behandelaren. Extra ondersteuning binnen teams kan helpen om de emotionele belasting te verlichten, wat uiteindelijk ook de zorg voor patiënten verbetert.
Grensoverschrijdende samenwerking
Het onderzoeksproject kwam tot stand binnen het Interreg-programma Deutschland-Nederland en werd mede gefinancierd door de Europese Unie. Het symposium benadrukte opnieuw het belang van samenwerking tussen wetenschap en praktijk om de zorg voor anorexiapatiënten te verbeteren.