Veel meer aangiften en meldingen van zedenmisdrijven
17 februari 2023 om 10:00
2 minuten lezen

Veel meer aangiften en meldingen van zedenmisdrijven

Het aantal aangiften van zedenmisdrijven is vorig jaar fors toegenomen. Werden in 2020 nog zo’n 2900 aangiften gedaan van misdrijven als verkrachting, aanranding, incest, ontucht met minderjarigen en grooming, vorig jaar waren dat er ruim 3400, een toename van 20 procent, bevestigt politiecommissaris Caroline Monster na berichtgeving van het AD. Ook het aantal meldingen, 12.000 in 2020, is met 30 procent fors toegenomen.

De onthullingen over misstanden achter de schermen van The Voice of Holland leken de reden van de grotere instroom, geeft Monster aan. “Maar we zien dat de instroom relatief hoog blijft. Dus we denken nu dat er mogelijk een nieuwe norm is”, zegt Monster, die overigens mensen oproept melding te blijven doen. “Dit verhaal moet geen afschrikwekkende werking hebben.”

Ondanks de forse toename, is het aantal zaken waarbij het langer dan een halfjaar duurt voordat er opsporingshandelingen plaatsvinden, volgens haar slechts minimaal toegenomen. Op dit moment gaat het om 856 zaken, tegenover 798 eerder, zegt de politiecommissaris, tevens landelijk programmamanager zeden, kinderpornografie en kindersekstoerisme. Het streven is om een dossier binnen zes maanden door te sturen naar het Openbaar Ministerie.

Keuzes

Dat zaken soms zo lang blijven liggen, kan ingrijpend zijn voor het slachtoffer, zegt Monster. Tegelijkertijd wijst ze erop dat veel zaken wel zijn opgepakt, en dat het aantal zaken dat naar het OM is doorgestuurd, met 20 procent is toegenomen. De zaken waar het om gaat, worden op termijn wel opgepakt, zegt ze. Maar er moeten keuzes worden gemaakt, op basis van de prioriteit van een zaak en de politiecapaciteit.

En bij dat laatste wringt het, ook met het oog op de nieuwe Wet seksuele misdrijven, geeft de politiecommissaris aan. Die wet gaat naar verwachting zorgen voor meer aangiften, omdat het makkelijker wordt aangifte te doen, en met de huidige bezetting kunnen de zedenteams de instroom al niet aan. Er is weliswaar hulp bij gekomen uit andere teams en van de marechaussee, en met de nieuwe wet komt er ook extra geld beschikbaar om meer mensen aan te trekken. Maar ook de politie heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt is voor iedereen een probleem, dus ook voor ons”, aldus Monster. “We verwachten niet dat we heel snel veel extra mensen kunnen krijgen.”

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ggz
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    Mozaïk heet 10 jaar na overname eindelijk Pameijer Mozaïk

    29 november 2024 om 08:34
    • GGZ

    ‘Herijking ggz-tarieven NZa biedt unieke kans voor meer indirecte tijd’

    29 november 2024 om 08:23