Verband tussen luchtverontreiniging en autisme ontdekt
Kinderen geboren in een gebied met veel fijne stofdeeltjes in de lucht hebben mogelijk een verhoogde kans op autisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh, meldt Scientias.nl
De onderzoekers vonden een verband, maar konden niet met zekerheid zeggen of luchtvervuiling de oorzaak is van de ziekte. Blootstelling aan de vervuilde lucht tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren kan het risico op autisme verhogen. De deeltjes in de lucht, waaronder stof, vuil, roet en rook zijn zo klein dat ze diep in de logen terecht komen en vervolgens in de bloedbaan gaan zitten.
De onderzoekers interviewden families uit verschillende delen van Pennsylvania. Van alle families hadden 211 één of meer kinderen met autisme, 219 families hadden één of meer kinderen zonder autisme. De onderzoekers vroegen de moeder naar informatie tijdens de zwangerschap. De mate van luchtvervuiling in de desbetreffende gebieden was bij de onderzoekers bekend, waardoor de mate van blootstelling aan de lucht afgeleid kan worden.
Uit de resultaten blijkt dat kinderen die leven in een gebied met een hogere blootstelling aan fijne stofdeeltjes, anderhalf keer meer kans hebben op autisme. “Onze bevindingen tonen dat er een verband is tussen luchtverontreiniging en de autisme spectrum stoornis. Ze geven echter geen oorzakelijk verband aan”, zegt de hoofdonderzoeker Dr. Evelyn Talbott. De onderzoekers hielden rekening met factoren als leeftijd en opleiding van de moeder en of de moeder gerookt heeft tijdens de zwangerschap.
© Nationale Zorggids