
Volgens Zorggroep Hilzijn zijn er helemaal geen misstanden
Claims over criminaliteit, gedwongen prostitutie, drugs en geweld zijn onwaar, zegt Dirk Jimmink van Zorggroep Hilzijn. Medewerkers trokken eerder deze week aan de bel vanwege ernstige misstanden bij de instelling die een paar jaar geleden de overstap maakte van beschermd wonen naar jeugdzorg. Jimmink stelt dat iedereen aangifte mag doen van strafbare feiten, waarmee hij de verantwoordelijkheid niet bij zijn eigen organisatie legt. Volgens medewerkers hield de directie eerder juist aangiftes tegen. Dit meldt L1Nieuws.
Donderdag kondigde wethouder Marianne Smitsmans van de gemeente Roermond een onderzoek aan naar de misstanden bij Zorggroep Hilzijn. Hiervoor is ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingeschakeld. Op social media stelt de organisatie dat de misstanden mogelijk zijn ontstaan door de overstap naar de jeugdzorg in 2022. “We zijn een voorloper. De veranderende zorgvraag vraagt om een nieuwe aanpak, een ‘flinke transformatie’ die met zorg en expertise wordt doorgevoerd.”
Onhoudbare dynamiek
Na de overstap naar de jeugdzorg nam de instelling bijna iedereen aan, ook de meest complexe gevallen die elders werden afgewezen. Jongeren met zware gedragsproblemen, verslavingen en strafmaatregelen belandden in groepen van acht tot tien personen. Gemiddeld bestond een groep uit drie jongeren met een enkelband of gebiedsverbod, twee jongeren met een eetstoornis en twee die zichzelf verwondden. Bijna iedereen had een verslaving. De dynamiek in deze groepen was onhoudbaar, zeggen bronnen.
Lees ook: Ernstige misstanden bij Zorggroep Hilzijn: verkrachtingen en criminele inmenging
Gebrek aan expertise
De heftige woongroepen stonden onder toezicht van onervaren of zelfs ongeschoolde medewerkers, dus van expertise zou hier geen sprake zijn. Sommigen kregen pas na indiensttreding te horen dat ze een certificaat moesten halen om officieel als behandelaar te werken. Anderen vertrokken al na enkele maanden door de onhoudbare werkdruk en onveilige situaties.
Wederhoor
Overigens stelt Hilzijn dat L1 geen wederhoor heeft gepleegd, maar de nieuwssite zegt zelf sinds september 2024 herhaaldelijk contact te hebben gezocht met de instelling. Maar op vragen die telefonisch of via de mail werden gesteld, is nooit een antwoord gekomen.