Vrijspraak voor gokkende eigenaar zorgbureau Victorie: ‘Moreel fout, maar niet strafbaar’
Oprichter Nina B, van zorgbedrijf Victorie is vrijgesproken van fraude met zorggeld. De rechtbank oordeelt dat haar handelen moreel verwerpelijk is, maar niet strafbaar volgens de wet. De gemeente Almelo, die al sinds 2018 met Victorie in conflict is, is teleurgesteld en vreest voor de gevolgen voor de aanpak van zorgfraude. Dit meldt Follow the Money (FTM).
Tussen 2016 en 2018 bezocht B. 703 keer het casino, waarvan 115 keer met cliënten. In totaal vergokte ze 1,9 miljoen euro. Dit geld leende ze van haar eigen zorgbedrijf, waarvan 1,2 miljoen later weer terug op de rekening werd gezet. Ook gaf ze dure cadeaus aan cliënten, waaronder een borstvergroting en een designerhandtas. Toch oordeelde het Openbaar Ministerie dat ze daartoe bevoegd was als eigenaar van een commercieel bedrijf.
Artikel 12-procedure
De gemeente Almelo eiste strafvervolging en dwong via een artikel 12-procedure het OM om toch een onderzoek te starten. Tijdens de strafzaak bleek dat de geldstromen van Victorie onvoldoende te herleiden zijn. Het bedrijf ontving niet alleen geld van de gemeente, maar ook van zorgkantoor Menzis, het ministerie van Justitie en de Sociale Verzekeringsbank. Hierdoor kon de rechtbank niet vaststellen welk geld waarvoor was bedoeld.
Wethouder Eugène van Mierlo, aanjager in de aanpak van zorgfraude vindt dat de uitspraak een verkeerd signaal afgeeft. Hij vreest dat malafide zorgbureaus zich hierdoor onaantastbaar wanen. Volgens hem gaf het OM de zaak onvoldoende juridische breedte mee, waardoor een veroordeling is uitgebleven.
Civiele rechtszaak 2020
In eerdere civiele en bestuursrechtelijke zaken kreeg de gemeente Almelo wel gelijk: Victorie leverde volgens de rechter in 2020 geen goede zorg. Er was sprake van onprofessioneel gedrag, onveilig medicijnbeheer en ongeoorloofd gebruik van DigiD-gegevens. Ook meldde Victorie geweldsincidenten niet, waaronder een bezoek van motorclubleden aan de zorginstelling.
De gemeente vorderde uiteindelijk één miljoen euro, maar kreeg slechts 35.000 euro terug. Victorie ging eind 2020 failliet. “Het vonnis is twintig jaar geldig. We zullen regelmatig controleren of B. vermogen heeft verworven. Mochten we constateren dat ze vermogen heeft, dan ondernemen we uiteraard actie.”