'Werknemers vaker burn-out door thuiswerken en videobellen'
19 september 2023 om 12:52
2 minuten lezen

‘Werknemers vaker burn-out door thuiswerken en videobellen’

Een op de vier werknemers tussen 18 en 34 jaar gaf in 2022 aan te kampen met burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Een grote boosdoener is het vele thuiswerken en videobellen, stelt Auke Bijnsdorp van Top of Minds. Hierdoor missen werknemers het belangrijke sociale contact. Werkgevers kunnen dit voorkomen door kantoorruimtes hierop aan te passen. Dit meldt Top of Minds.  

Hoewel thuiswerken flexibiliteit geeft, heeft het ook geleid tot een schrijnend tekort aan sociaal contact. Bij videobellen beginnen collega’s bijvoorbeeld gelijk met vergaderen en missen ze het belangrijke moment van even tien minuten slap ouwehoeren, aldus Bijnsdorp. Ook is er geen mogelijkheid meer om samen stoom af te blazen na een vermoeiende werkdag.

“Opmerkelijk genoeg wordt de verantwoordelijkheid voor deze trend vaak bij werkgevers gelegd, terwijl de keuze om thuis te werken meestal een persoonlijke beslissing van de werknemer is. Het is vergelijkbaar met het verkrijgen van een parkeervergunning in Amsterdam. Als je deze eenmaal hebt, wil je deze nooit meer kwijt. Hetzelfde geldt voor de thuiswerkregeling. Werknemers koesteren dit privilege.”

Kantoor nauwelijks aangepast

Een bijkomend probleem is dat kantoren nauwelijks zijn aangepast aan de nieuwe realiteit. Tijdens een werkdag op kantoor zitten collega’s vaak te videobellen met andere collega’s die wel thuiswerken. Moderne kantoren hebben doorgaans open werkruimtes en slechts een handvol videobelkamers, wat resulteert in een kakofonie van bellende mensen in gangen.

De oplossing ligt in het creëren van aantrekkelijke kantooromgevingen, stelt Bijnsdorp. Werkgevers moeten investeren in ruimere kantoren, met een ratio van één videobelruimte per drie werkplekken. Deze kamers zijn specifiek ontworpen voor videobellen, met optimale verlichting, ventilatie, en akoestiek voor langdurig gebruik.

Geen strenge verplichting 

“Een strenge verplichting om weer volledig naar kantoor te komen raden we af. Rigide werkgevers riskeren daarmee dat topwerknemers opstappen. Gezien de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is dit een reëel scenario. Het is verstandiger om het werken op kantoor weer aantrekkelijk te maken. De sociale band met collega’s is cruciaal voor het werkplezier en zorgt voor een betere geestelijke gezondheid van werknemers.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Tbs voor man die crisisdienstmedewerker neerstak tijdens psychose

    Gisteren om 13:26
    • GGZ

    Tot nu toe minder ggz-instellingen gecontracteerd dan vorig jaar

    Gisteren om 11:03