Zelfdiagnoses via sociale media: een goede ontwikkeling of niet?
Ze zijn een trend op TikTok: filmpjes waarin volgers vertellen over hun ervaringen met autisme, ADHD of een depressie. Veel (jonge) volgers herkennen symptomen en stellen op basis daarvan zelf een diagnose voor hun klachten. Dat heeft voor- én nadelen, zeggen experts. We spreken Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie, en Marieke Pijnenborg, hoogleraar en psycholoog. Ook Jeanine Trum, recent gediagnosticeerd met ADHD, vertelt haar verhaal.
Op zich is het goed dat mensen via sociale media aan het denken worden gezet over een diagnose, denkt Lidewy Hendriks. Bovendien haalt “een sociaal medium als TikTok het taboe van veel thema’s af”. Maar dan is het wél belangrijk dat iemand vervolgens professionele hulp zoekt.
Diagnose
Jeanine had eigenlijk nooit aan ADHD gedacht, voordat ze er filmpjes over zag op TikTok. “Ik ben opgegroeid met het idee dat het staat voor ‘Alle Dagen Heel Druk’”, vertelt ze. “Zelf was ik juist best rustig en verlegen.” Maar nadat ze zich in meerdere filmpjes herkent, maakt ze een afspraak bij een ggz-instelling. De uiteindelijke diagnose luchtte op. “Dít is dus waarom ik worstel met dingen die andere mensen makkelijk af lijken te gaan.”
Het hele interview over zelfdiagnoses via sociale media lezen? Dat kan hier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky