26 juli 2016 om 10:41
< 1 min lezen

Ziekenhuis biedt niet altijd goede psychische hulp na kanker

Wie met bloed- of lymfeklierkanker ontslagen wordt uit het ziekenhuis, zou daarbij standaard gevraagd moeten worden of er behoefte is aan psychische nazorg. Uit onderzoek van patiëntenorganisatie Hematon en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat lang niet alle ziekenhuizen deze nazorg aanbieden aan hun patiënten. Dit meldt Skipr. 

Volgens het onderzoek wordt in twaalf Nederlandse ziekenhuizen helemaal geen psychische hulp aangeboden. Toch blijkt dit een belangrijk aspect te zijn voor patiënten die net het ziekenhuis verlaten. In Nederland zijn tachtig ziekenhuizen die mensen met bloed- en lymfeklierkanker behandelen. Van hen voldoen slechts 58 ziekenhuizen aan de minimale voorwaarden voor die zorg.

Ook zijn ziekenhuizen niet altijd even snel met telefonisch contact na het ontslag. Patiënten zouden het beste binnen 24 uur na ontslag gebeld kunnen worden. Zo kunnen vroegtijdige problemen gesignaleerd worden en bovendien werkt het bevorderend voor de therapietrouw van de patiënt. “Ziekenhuizen die dit wel doen, tonen betrokkenheid en wekken het vertrouwen van de patiënt”, zo zeggen de patiëntenorganisaties.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Veldzicht moet plek bieden aan gevaarlijke asielzoeker met psychische klachten

    Vandaag om 12:58
    • GGZ

    Healingsessie met paddo’s eindigt fataal: OM eist celstraf

    Gisteren om 13:21