10 februari 2025 om 09:50
< 1 min lezen

‘Zorg en opvang ernstig verwarde mensen moet structureel beter’

Door: ANP

De zorg voor en opvang van mensen met complexe psychische problemen die overlast veroorzaken moet beter. Dat zegt Michel de Roos, plaatsvervangend chef van de politie Midden-Nederland in de Volkskrant. De Roos doet zijn oproep nadat in Nieuwegein een 11-jarig meisje werd doodgestoken. De verdachte was al jaren in beeld bij de zorg en de politie.

“Dit is geen incident, maar het resultaat van een structureel probleem”, zegt De Roos. “Als de politiek geen fundamentele keuzen maakt om de zorg voor complexe, psychiatrische patiënten echt te verbeteren, gaat zoiets gewoon weer gebeuren. Dat klinkt heel hard. Maar in het huidige systeem is zo’n fataal incident niet te voorkomen.”

15.000 meldingen over verward gedrag

De Roos zegt tegen de krant dat zijn eenheid jaarlijks ongeveer 15.000 meldingen krijgt over “verward of onbegrepen gedrag”. Een groot deel van de politiecapaciteit gaat daaraan op. “Alleen: agenten zijn niet de juiste personen om op het juiste moment de juiste zorg te bieden. De politie kan die inschatting niet maken”, zegt De Roos. “Deze patiënten moeten voortaan wél de juiste professional tegenover zich hebben, voor de juiste zorg, op het juiste tijdstip.”

Personeelstekort in de zorg aanpakken

Om dat te realiseren moet volgens De Roos het personeelstekort in de zorg worden aangepakt. “Je zou willen dat ze 24/7 beschikbaar zijn om iemand te beoordelen.” Ook moet de zorg minder versnipperd zijn, zodat niet langer “gigantisch” veel partijen bij één patiënt betrokken zijn. Ten slotte moet worden geïnvesteerd in woon- en opvangplekken. “De ambulantisering is compleet doorgeslagen”, zegt de politiechef.

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • GGZ

    De Nederlandse ggz trekt aan de bel over toenemend aantal jonge gokverslaafden

    14 maart 2025 om 11:43

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht