Zorginstituut: geldverspilling in verslavingszorg
In Nederland krijgen te veel verslaafden een behandeling vergoed die hen niet van de alcohol of drugs afhelpt. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland in een concept-rapport. Het instituut adviseert minister Edith Schippers (VWS) over welke behandelingen uit het basispakket van de zorgverzekering moeten worden vergoed. Dat meldt Trouw.
Vanaf 2008 is het aantal nieuwe klinieken dat zich bezighoudt met verslavingszorg gestegen. Een deel van deze zorgaanbieders werkt volgens methoden die niet bewezen effectief zijn in de behandeling van verslaving. Volgens het Zorginstituut zijn er gevallen bekend ‘waar duidelijk is dat de euro’s premiegeld die wij besteden aan verslavingszorg, niet goed terechtkomen’. Dergelijke behandelingen zouden uit het basispakket gehaald moeten worden.
Een groeiend aantal nieuwe klinieken kiest er relatief vaak voor om mensen met verslavingsproblemen op te nemen in de kliniek, terwijl de zogenoemde ‘ambulante’ behandeling een stuk goedkoper is. Een probleem met de werkwijze van veel nieuwe klinieken is dat er nogal eens ‘dagbehandelingen’ in het buitenland worden aangeboden, waarmee de band met ’thuis’ helemaal wordt doorgesneden. Hierdoor leren verslaafden niet omgaan met hun problemen thuis. Wanneer ze na weken clean uit de kliniek terugkeren zonder de juiste nazorg is de kans groot dat ze terugvallen in hun oude levenswijze.
Hoewel de scherpe toename van de totale kosten aan verslavingszorg (jaarlijks rond de 480 miljoen euro voor 480.000 behandelingen) voorbij is, gaat er nog steeds veel geld naar ‘onbewezen behandelmethodes’. Zorgverzekeraars voelen zich machteloos ten opzichte van verzekerden met een zogeheten naturapolis. Bij die consumenten zijn ze verplicht een flink deel van de nota te vergoeden, ook als ze deze pas achteraf op hun bureau krijgen. Zorginstituut Nederland adviseert zorgverzekeraars om in hun polisvoorwaarden de eis op te nemen dat ze vooraf poolshoogte nemen of de kliniek waar de verzekerde naar toe wil wel goede zorg levert. Het instituut zal later dit jaar met een definitief advies komen aan minister Schippers, die dergelijke wijzigingen doorgaans in het basispakket overneemt.
© Nationale Zorggids