Zorgwekkende stijging zelfdodingen onder jongeren; experts benadrukken belang van gesprek
Het aantal zelfdodingen onder jongeren tot dertig jaar blijft zorgelijk hoog. In 2024 maakten 312 jongeren een einde aan hun leven, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). Dat zijn er iets meer dan in 2023, toen het om 300 gevallen ging, meldt Skipr.
Zelfdoding onder jongeren neemt al jaren toe. De stijging vlakte in 2024 wel iets af, maar in tien jaar tijd groeide het aantal zelfdodingen onder jongeren met bijna 50 procent. Gecorrigeerd voor bevolkingsgroei gaat het om een stijging van 33 procent. Bij mensen van middelbare leeftijd daalde het aantal zelfdodingen, waardoor het totale cijfer relatief stabiel bleef op 10,5 per 100.000 inwoners.
Stress, prestatiedruk en eenzaamheid
Uit onderzoek van Stichting 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat factoren zoals prestatiedruk, eenzaamheid, geldproblemen, gebrek aan perspectief en woningnood een grote rol spelen bij suïcide onder jongvolwassenen. Eerder onderzoek toonde al aan dat er bijna nooit één factor speelt, maar dat zelfdoding een gevolg is van een complexe combinatie van factoren. Volgens hoogleraar suïcidepreventie Renske Gilissen voelen mensen met suïcidale gedachten zich vaak onbegrepen en geïsoleerd. ” Een open gesprek kan leiden tot perspectief en dat iemand zich minder alleen voelt.”
Taboe doorbreken
Ongeveer 66 procent van de Nederlanders ervaart een taboe rondom zelfdoding, wat gesprekken bemoeilijkt. Experts benadrukken dat openheid essentieel is om suïcide te voorkomen. Stichting 113 en CANS blijven zich inzetten voor bewustwording en betere preventie.