Nationale Zorggids

Herbergier

Herbergier
Kattensingel 2
2801 CA Gouda
Telefoon:
0182-550433
Website:
http://www.herbergier.nl
E-mail:
info@herbergier.nl
Facebook:
https://www.facebook.com/DeHerbergier.official
Twitter:
https://twitter.com/DeHerbergier

Regie over het eigen leven

Onze gasten houden, samen met hun familie, de regie over hun eigen leven. In een Herbergier worden levensritme en activiteiten niet opgelegd. En dat geldt ook voor de zorg. Met de gast zelf of met de vertegenwoordigers – vaak een zoon of dochter – worden er door de zorgondernemers vooraf afspraken gemaakt over de te bieden zorg. Deze worden vastgelegd in een overeenkomst, regelmatig geëvalueerd en wanneer nodig bijgesteld. Als ze dat willen kunnen gasten in een Herbergier blijven wonen tot aan het levenseinde.

Een veilige omgeving

Elke Herbergier wordt geleid door twee zorgondernemers die zelf ook in de Herbergier wonen. Zij hebben steun van een vast team medewerkers, die 95% van hun werktijd daadwerkelijk met de gasten doorbrengen. Er is geen personeelsruimte waar het team zich kan afzonderen, er wordt niet vergaderd en er worden geen lange rapportages geschreven. Zorgondernemers en personeel kunnen zo een echte band met hun gasten opbouwen, waardoor het mogelijk wordt mensen een beschermde en rustige omgeving te bieden.

Open deuren en geen onrustmedicatie

Het belang van een dergelijke veilige omgeving wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de noodzaak van onrustmedicatie. In een Herbergier blijkt dit zelden meer nodig en wordt het in principe dan ook niet toegepast. Wanneer een nieuwe gast gewend is aan onrustmedicatie, wordt altijd geprobeerd het gebruik ervan af te bouwen.

Mensen die worden opgesloten hebben de neiging om te willen ‘ontsnappen’. Daarom zijn de deuren in een Herbergier niet gesloten. Onze gasten kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek kan altijd binnenwandelen. De wetenschap dat men niet opgesloten is geeft rust, en vermindert automatisch de drang om weg te lopen.

Kamers voor echtparen

In de meeste Herbergiers zijn een aantal kamers groot genoeg om met twee personen in te wonen. Op deze manier kunnen echtparen ook als zij geheugenproblemen krijgen bij elkaar blijven.

Nieuws

SOR draagt sleutels over aan De ZorgButler & Thomas Op Kamers

Na 2 jaar hard zwoegen vond op 31 maart 2017 in Rotterdam-Ommoord een historisch moment plaats: de sleuteloverdracht van de allereerste ZorgButler en Thomas Op Kamers van Nederland. Woningcorporatie SOR heeft de transformatie van het voormalige verzorgingshuis afgerond. De woonconcepten ZorgButler en Thomas Op Kamers openden op 1 april hun deuren.

Lancering 'HerbergierVerbindt' & 'ThomashuisVerbindt' een feit

Van Erik die is omgeschoold van installatiemonteur naar zorgmedewerker in een Thomashuis, tot de bakker die dagelijks bezoek krijgt van de Herbergier-bewoners; het zijn slechts 2 portretten die tot leven komen in de kleurrijke en multimediale bundeling HerbergierVerbindt en ThomashuisVerbindt. De ruim dertig verhalen in totaal benadrukken op uni...

De Drie Notenboomen brengt derde Dwarskijker uit

Franchiseorganisatie De Drie Notenboomen brengt voor de derde keer de krant Dwarskijker uit. Dwarskijker telt 24 pagina's vol columns, foto's, interviews en artikelen over het werken in de zorg. Deze editie kent onder meer interviews met Cathy van Beek (kwartiermaker duurzame zorg) en VGN-directeur Frank Bluiminck.

Gehandicaptenzorg Fair voor zorgprofessionals krijgt eerste editie

Op donderdag 9 mei 2019 vindt de eerste editie van de Gehandicaptenzorg Fair plaats in de Basiliek te Veenendaal. De Fair is een evenement voor- en door zorgprofessionals. Tijdens dit unieke evenement draait alles om de zorgprofessional en komen alle aspecten van het werken in de gehandicaptenzorg voorbij. Bezoekers krijgen de kans om diverse wo...

‘De bewoner is leidend, niet de agenda’

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe. Volgens Mariët Schilderman – zorgondernemer van Herbergier Olst – is een andere aanpak vereist in de benadering van dementie. ‘‘Zie dementie niet als een bedreiging en focus juist op de uitdaging hoe mensen met dementie hun rol in de samenleving kunnen blijven vervullen.’’

De zin en onzin van medicatie

Psychogeriatrie en gedragsmedicatie gaan vaak nog hand in hand. Waarom eigenlijk? Volgens Patrick de Kort – zorgondernemer van Herbergier Tilburg – zit een deel van de oorzaak in gesloten deuren. “Mensen opsluiten roept verzet en onrust op.” In Herbergier Tilburg wordt het daarom over een andere boeg gegooid en dient gedragsmedicatie als laatste...

Maatwerk in het Thomashuis: 'Je ziet bewoners groeien'

Er zijn genoeg mogelijkheden voor maatwerk in de gehandicaptenzorg. Dat meldde minister Hugo de Jonge tijdens het algemeen overleg gehandicaptenbeleid deze zomer. Maatwerk in de zorg… ‘‘In het Thomashuis kan het. Dankzij het beperkte papierwerk kunnen we echt met de bewoner aan de slag. Dat is waar de zorg om draait’’, vertellen Kasper en Ilse, ...

Van bokskampioen naar zorgondernemer

Martin Carels en Berna van den Dungen zijn sinds 2012 zorgondernemers van Thomashuis Nieuwkuijk. Dat zij de zorgondernemers van hun prachtige huis zouden worden, hadden ze nooit verwacht. ‘‘Dit kwam toevallig op ons pad. Wij voelden ons geroepen’’, vertelt Berna.

Bewoners aan de wandel

In Herbergier Zoetermeer zijn de deuren overdag altijd open. Bewoners zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen. Laat ik u eens meenemen in een aantal avontuurlijke solo-uitstapjes van onze bewoners.

Mensen met verstandelijke handicap hebben recht op goede palliatieve zorg

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is een blinde vlek in het huidige opleidingsaanbod. Dat ziet palliatief verpleegkundige en Thomashuis-ondernemer Esther Borgman in de praktijk. Daarom geeft zij de workshop ‘Ook mensen met een verstandelijke handicap hebben recht op goede palliatieve zorg’.

‘Verbinding maken tussen jong en oud met muziek’

Muziek inspireert, communiceert en verbindt. ‘‘Met muziek kan je iets voor een ander betekenen’’, vertelt Gert-Jan Hereijgers, muziekdocent bij Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Daarom kwam hij op het idee om samen met havo-4 leerlingen een muziekproject in de Herbergier van Agnes en Saskia Megens te starten.

‘Dit was de prikkel die ik zocht’

Gerard Vonk en Digna Bruijne hebben 4 bijzondere jaren meegemaakt als zorgondernemers van Herbergier in Piershil. Van een bezoekje van Hugo Borst tot bijzondere vriendschappen die tussen hun bewoners met geheugenproblemen zijn ontstaan. ‘‘We hebben wonderbaarlijke momenten beleefd.’’ Begin september hebben zij Herbergier Piershil overgedragen aa...

NZG Locatie