7 februari 2025 om 08:15
3 minuten lezen

Perianaal abces: zo herken en verhelp je het

Door: Van onze klanten

Een perianaal abces, beter bekend als een ontsteking met een pusophoping nabij de anus, is een medische aandoening die erg pijnlijk kan zijn. De ontsteking ontstaat in de anale klieren zodra deze verstopt raken. Naast pijn kunnen er ook diverse andere symptomen waaraan een perianaal abces herkend kan worden. Meer weten over de symptomen en hoe het abces verholpen kan worden? Dat lees je hieronder!

Ontstaan van perianaal abces

Zoals je hierboven al kort kon lezen, ontstaan een perianaal abces zodra de anaalklieren verstopt raken. Anaalklieren maken een soort glijmiddel aan, waardoor de stoelgang soepel het lichaam kan verlaten. Het is mogelijk dat deze klieren verstopt raken en als deze niet spoedig verdwijnt, dan kan pus zich ophopen in een klier. Het abces groeit omdat de pus niet weg kan lopen en hierdoor ontstaat er een bult. Een perianaal abces kan ook ontstaan bij mensen die last hebben van ontstekingsziekten van de darm(en). Hierbij kan je denken aan de ziekte van Crohn. Ook een chronische fissuur kan een reden zijn voor een perianaal of anaal abces.

Symptomen perianaal abces

Er zijn verschillende symptomen die optreden bij het krijgen/hebben van een perianaal abces. Het meest kenmerkende symptoom is het hebben van een pijnlijke, harde en warme zwelling naast uw anus. Let wel, het abces kan ook dieper in de anus liggen, waardoor de zwelling vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. 

Als het abces wel zichtbaar is, dan kan je de huid rondom het abces bekijken en voelen. Als deze warm en rood is, dan kan het zijn dat je last hebt van perianaal abces.

Daarnaast kan je ook last hebben van:

  • Koorts waarbij de lichaamstemperatuur 38 graden celsius of hoger is;
  • Een ziek of ‘griepachtig’ gevoel;
  • Pijn bij het zitten.

Perianaal abces verhelpen

Zonder ingreep

Heel soms hoeft er geen ingreep plaats te vinden om jou van het perianaal abces te verlossen. In deze gevallen loopt het abces zelf leeg. Dit gebeurt echter niet vaak, waardoor een ingreep van een specialist noodzakelijk is.

Met ingreep

Voordat het abces verwijderd kan worden, moet een specialist bij bijvoorbeeld een Chirurgisch Expertise Centrum jou onderzoeken. De specialist bekijkt tijdens een consult de anus en voert soms een rectaal toucher uit. Ook een inwendige echo of MRI-scan kan onderdeel zijn van de diagnosticering om te bepalen wat de exacte plek van het abces is en hoe groot deze is. De behandeling om het abces te verwijderen, ziet er veelal hetzelfde uit: er wordt eerst verdoving (veelal plaatselijk) aangebracht, waarna de specialist het abces zal opensnijden. Zo kan de pus weglopen. Hierna wordt de wond afgedekt, maar blijft deze verder open om het wondherstel voorspoedig te laten verlopen. De specialist zal na de ingreep informatie geven over de verdere wondzorg.

    • Ingezonden artikelen/blogs

    Narcose in de tandheelkunde: een pijnloze oplossing voor angstige patiënten

    12 maart 2025 om 09:26
    • Ingezonden artikelen/blogs

    Waarom betaalbare tandartsinstrumenten bijdragen aan toegankelijke mondzorg

    12 maart 2025 om 08:34

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht