Acute hepatitis onder jonge kinderen waar moet je op letten
10 mei 2022 om 10:58
2 minuten lezen

Acute hepatitis onder jonge kinderen: waar moet je op letten?

In korte tijd moesten drie Nederlandse kinderen met acute hepatitis een levertransplantatie ondergaan. Twee andere kinderen werden ook ernstig ziek, maar hoefden geen nieuwe lever. Wereldwijd zijn er ongeveer tweehonderd onverklaarbare gevallen van deze ernstige vorm van hepatitis gemeld. Zeker één kind is aan de gevolgen ervan overleden. Maar wat is het en waar moet je bij acute hepatitis op letten?  

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze kan veroorzaakt worden door een virus. Het is dan een virale hepatitis. De meest voorkomende virale hepitatis zijn hepatitis A, B, C, D en E. Kinderen krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma een inenting tegen hepatitis B. De nieuwe variant die zich nu enkel onder kinderen lijkt te verspreiden, wordt volgens de Britse gezondheidsdienst mogelijk veroorzaakt door het adenovirus. Een welbekend verkoudheidsvirus dat mogelijk is gemuteerd.

Symptomen hepatitis

Een van de symptomen van hepatitis is een gele verkleuring van de huid of het oogwit, ook wel geelzucht genoemd. Ook kan de ziekte griepachtige klachten veroorzaken. In ernstige gevallen ontstaan stollingsstoornissen en sufheid. Dan kan een levertransplantatie nodig zijn. In Nederland zijn er in korte tijd drie kinderen dusdanig ziek van geworden, dat ze een transplantatie nodig hadden. Normaal gebeurt dat ongeveer vier keer in een heel jaar voor acuut leverfalen. Volgens professor kinderarts Dasja Pajkrt, gespecialiseerd in virale kinderinfectieziekten, is er nog geen reden voor paniek.

Er is volgens haar geen samenhang tussen de groep kinderen bij wie onlangs acute hepatitis is vastgesteld. De enige overeenkomst is dat alle kinderen jong en overwegend wit zijn. Ouders die het ziek zijn van hun kind niet vertrouwen, kunnen altijd contact opnemen met hun huisarts. Diarree is niet meteen een reden tot zorgen, maar gele ogen of huid wel. Ook als een kind ongewoon moe is, donkere urine heeft of juist een lichte ontlasting heeft, moet de huisarts gebeld worden. Kinderen met acute hepatitis worden opgenomen in het ziekenhuis. De lever moet zichzelf herstellen, maar kan dat niet altijd. Een te beschadigde lever, moet vervangen worden.

Adenovirus

De Britse gezondheidsdienst stelde dus onlangs vast dat het adenovirus mogelijk de oorzaak is van de leverontstekingen, maar 100 procent zeker is dat niet. In de tussentijd gaat medische wereld daar wel vanuit. Adenovirussen komen veel voor en veroorzaken onder meer braken, diarree, verkoudheid en rode ogen. Vaak zijn de klachten mild. Heel soms krijgt een kindje er longontsteking van. Maar hoe het tot een leverontsteking leidt, is nog niet duidelijk. Een van de ideeën is dat jonge kinderen de afgelopen twee jaar weinig onderling contact hebben gehad, legt Pajkrt uit. Het is goed mogelijk dat ze daardoor gevoeliger zijn voor dit specifieke virus. Een ander uitleg is het de samenwerking van het adenovirus met het coronavirus, wat samen voor een heftiger ziekteverloop zorgt.

Onderzoek naar de oorzaak is in volle gang en binnenkort volgen ongetwijfeld wetenschappelijk onderbouwde conclusies.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: RIVM, NOS, Algemeen Dagblad, NU.nl

 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Oproep staatssecretaris aan ouders: ‘Gooi de vapes van je kinderen weg’

    Vandaag om 13:33
    • Jeugdzorg

    Hamber Zorg verbetert zorg en kan verder zonder verscherpt toezicht

    Vandaag om 09:48