‘Alleen extra vitamine D nodig voor gezonde kinderen’
Kinderen die gezond eten en buiten spelen, hebben alleen extra vitamine D nodig. Dit nieuws komt in reactie op het bericht van enkele weken geleden waaruit bleek dat veel peuter-vitamines niet de juiste hoeveelheden hebben. Voedingsdeskundige Suzan Tuinier stelt dat eigenlijk alleen vitamine D nodig is om de suppleren, andere vitamines zijn overbodig. Dit meldt NU.nl.
Uit onderzoek van het Voedingscentrum bleek er veel mis te zijn met multi-vitamines voor peuters. Van de ene vitamine zou er veel te veel in zitten, van een andere juist te weinig. Volgens Tuinier kunnen ouders van gezonde kinderen de multi-vitamines links laten liggen, zolang er maar vitamine D als supplement wordt gegeven.
Vitamine K voor zuigelingen
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Echter lukt het kinderen tot 4 jaar vaak niet om voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht te halen en daarom is een supplement nodig. Voor baby’s geldt dat zij vitamine K moeten krijgen om te helpen met bloedstolling. Moeders die borstvoeding geven, dienen druppels te geven aan hun baby’s. In flesvoeding zit al vitamine K. Dit zijn de enige richtlijnen voor extra vitamines voor kinderen.
Het advies voor enkel vitamine D en K voor baby’s, geldt alleen voor kinderen met een gezond voedingspatroon. “Als je kind gezond eet, krijgt het alle essentiële voedingsstoffen binnen. Dan is in principe geen multi-vitamine nodig”, aldus de voedingsdeskundige.
ADH niet op kinderen afgestemd
Dat de multi-vitamines voor kinderen niet altijd de goede hoeveelheid bevatten, komt volgens Tuiniers deels door de manier waarop het etiket gebruikt wordt. Daarop staat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) die wettelijk verplicht is op de verpakking, maar alleen uitgaat van de ADH voor volwassenen. Voor volwassenen geldt dat zij bijvoorbeeld 200 microgram foliumzuur per dag nodig hebben. “Maar voor kinderen geldt een ADH van 85 microgram.” Op de verpakking staat dat de hoeveelheid foliumzuur in de pil 100 procent van de ADH is, maar voor een kind is deze hoeveelheid veel te hoog.
Door: Nationale Zorggids